Ніхто не стане заперечувати, що українцям дуже пощастило: безцінні своїми цілющими властивостями ягоди ростуть в нас на Батьківщині просто під ногами, прикрашають двори та парки, продаються бабусями на ринках за смішні гроші. Потрібно тільки знати, від чого вони, навіщо і як зберегти ягоди, щоб усю зиму користуватися щедрими дарами природи.

Обліпиха. Це ягода, що є справжнім еліксиром краси та молодості і чемпіоном із вмісту каротину. А сфера застосування обліпихи простягається від догляду за шкірою та волоссям до відновлення тканин органів дихання. До речі, у розпал пандемії коронавірусу лікарі рекомендували своїм пацієнтам чай із заморожених ягід: дві чайні ложки на склянку окропу з додаванням меду. Курцям для відновлення після перенесеної пневмонії або бронхіту обліпиха – засіб №1.

Чим корисна:

  • позитивно впливає на еластичність судин та роботу серця;
  • підтримує пружність шкіри, бореться зі зморшками, стимулюючи вироблення колагену та еластану, знімає шкірні запалення;
  • має гепатопротекторні властивості, захищаючи печінку та стимулюючи оновлення її клітин;
  • нормалізує рівень цукру в крові та роботу ендокринної системи;
  • зміцнює імунітет;
  • покращує мозковий кровообіг, активізує пам'ять;
  • містить серотонін, що покращує настрій;
  • має антиоксидантну дію, попереджаючи старіння тканин та ураження їх вільними радикалами;
  • заліковує рани та знімає запалення тканин;
  • активізує репродуктивну систему, збільшує потенцію.

Горобина. Її плоди багаті на дубильні речовини, а також на аскорбінову, фолієву, яблучну, лимонну, сорбінову і бурштинову кислоти. Остання особливо рідкісна, тому її недолік відчуває майже кожна людина. А фолієва кислота дуже корисна вагітним – вона виступає профілактикою викидня на ранніх термінах виношування.

Чим корисна:

  • підвищує гостроту зору;
  • допомагає впоратися з депресіями;
  • є полівітамінним засобом;
  • знижує кількість жиру в печінці та холестерину в крові;
  • має жарознижувальну, протизапальну, антибактеріальну, сечогінну властивість;
  • нормалізує тиск та зміцнює стінки судин;
  • підвищує імунітет;
  • сприяє регуляції травлення та підвищує апетит.

Глід. Найчастіше з глоду готують варення і джеми, мармелад і компоти. Проте мало хто здогадується, що це неймовірно корисна осіння ягода. Вона потрібна для зменшення збудливості серцевого м'яза при аритмії, нормалізації сну, нервових розладах. У чистому вигляді глід дозволяє поліпшити роботу травної системи.

Шипшина. Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту, каротин, вітаміни Bl, B2, PP, К, пантотенову кислоту, флавоноїди (гіперозид, астрагалін, кверцитрин, кемпферол та ін.), фенолокислоти, пектинові речовини, цукри, органічні кислоти, солі заліза, марганцю, фосфору, магнію, кальцію.

Калина. Кущ калини завжди був символом вірності, безсмертя, дівочої чистоти, долі і милосердя. Крім того, за корисністю калина не поступається шипшині, обліписі і чорній смородині. Вітаміну С у ній більше, ніж в лимонах майже в півтора рази, а солей заліза - в п'ять.

Чим корисна:

  • зміцнює імунітет та очищає кров;
  • має заспокійливий ефект та допомагає при безсонні;
  • покращує колір обличчя, підвищує пружність шкіри, бореться зі шкірними запаленнями та висипанням;
  • зміцнює стінки судин та підтримує роботу серця;
  • заспокоює тривожність, знімає нервову напругу;
  • підвищує рівень червоних кров'яних тілець;
  • загоює рани;
  • знижує тиск.

Читайте також:

Зростає у кожному селі: названо овоч, який очищає печінку від токсинів

Економимо на м'ясі: як зробити смачні "ліниві голубці". Рецепт

Сергєєв день 20 жовтня: що не можна робити на це свято і які є прикмети