Сьогодні, 20 жовтня, православна церква вшановує пам'ять мучеників Сергія та Вакхи, які товаришували та обіймали високі посади в армії за імператора Максиміна.

20 жовтня Православна церква вшановує пам'ять мучеників Сергія і Вакха - вони обіймали високі посади у військах імператора Максиміна. Ось тільки в якийсь момент друзі прийняли християнство, як і обряд хрещення, що на той час було великим злочином.

На покарання Сергія і Вакха зазнали жорстоких тортур: на них одягли жіночий одяг і водили містом, жителі якого кидали в них палиці та каміння. У результаті Вакха до смерті забили бичем, а на Сергія одягли металеві чоботи із цвяхами всередині та відправили на страту за 20 кілометрів від рідного міста. Там його стратили усікненням голови.

Що можна робити 20 жовтня

Раніше в Сергієв день селяни вирушали до озер, щоб опустити під кригу бочки із солоними огірками. Наші пращури вірили, що так овочі набудуть хорошого смаку і зберігатимуться набагато довше.

А ще слов'яни 29 жовтня дотримувалися такої традиції - з ранку годували худобу і лише потім сідали снідати самі. При цьому піч повинен бути розтопити наймолодший член сім'ї, тоді тепло в будинку буде цілий рік.

Окрім того, дівчата цього дня покривали свою голову новою хусткою, бажаючи вберегтися від головного болю на весь рік. Існував і інший обряд - прокинувшись, треба було вмитися кислим молоком. Вважалося, що такий ритуал продовжує молодість та красу.

Що не можна робити 20 жовтня

При цьому 20 жовтня не рекомендується одягати ношені речі. Вважається, що якщо хоча б один предмет одягу буде одягнений вперше, то в життя цієї людини прийде багатство та удача.

Як і в будь-яке церковне свято, у Сергієв день не можна лаятись, лаятися матом, ображатися і думати про негативне. Ті, хто порушив цю заборону, можуть накликати біду.

А ще наші пращури вірили, що в день Сергія Зимового не можна давати гроші в борг, робити великі витрати і відмовлятися від перспективних пропозицій, пов'язаних із роботою. В іншому випадку, успіх може відвернутися на довгий час. Якщо спокуса купити щось дуже велике, щоб зробити це без наслідків, не можна брати здачу у продавця.

Цього дня не варто готувати тісто та пекти пироги. Це може спричинити фінансові труднощі.

Також не можна приймати подарунки від людей, яких ви знаєте погано. Такі речі можуть принести в будинок невдачу від того, хто їх передав.

Народні прикмети 20 жовтня

  • з Сергія зима починається, але в Матрену (22 листопада) встановлюється;
  • якщо випав сніг, а з дерев ще не все листя облетіло, зима буде пізнішою.
  • перший міцний сніг падає з ночі. Сніг, що випав удень, швидко розтане;
  • туман стелиться – до погіршення погоди;
  • місяць 20 жовтня каламутна і бліда - скоро піде дощ чи сніг;
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то зима буде холодною.

Читайте також:

Дочка Потапа показала "це саме місце", яке підкачала у спортзалі

Там можна потонути: Надія Мейхер похвалилася пишним бюстом. Білизни не помічено

Була білявкою: у мережі з'явилося фото 15-річної Наді Дорофєєвої на відомому шоу