Якщо вірити останнім статистичним даними від ВООЗ, то рано чи пізно онкологію захворює кожен 5-й житель планети. При цьому кожен 8 чоловік і кожна 11 жінка помирає від цієї хвороби, а 70% смертей, викликаних онкологічними захворюваннями, припадає на країни з низьким і середнім рівнем доходу. Саме тому вчені всього світу намагаються зрозуміти як запобігти цьому.

Нещодавно медики назвали небезпечні чинники на кухні, які можуть спричинити онкологію. Про це свідчать останні дослідження, проведені 2022 року, пише Eat This, Not That!

Отже, першим таким небезпечним фактором є посуд з антипригарним покриттям . Ще б пак, у виробництві антипригарного посуду використовується синтетичне покриття з тефлону, відоме як ПФАС (пер і поліфторалкильні речовини). Ці полімери є дуже сильним канцерогеном.

Якщо сильно нагріти сковороду з антипригарним покриттям (вище 200 С), цей полімер почне розкладатися на леткі речовини, потрапить у їжу і дихальні шляхи, а звідти і в організм. Навіть якщо ви просто вдихаєте ці речовини, є ймовірність того, що незабаром у вас може з'явитися так званий "тефлоновий грип" або полімерна лихоманка.

Вчені вважають, що саме ПФАС можуть бути одним із головних каталізаторів проблем зі здоров'ям, оскільки розкладаються дуже повільно і можуть залишатися в організмі людини майже назавжди.

Таких висновків вчені з Університету Південної Каліфорнії дійшли, дослідивши зразки крові та тканин понад 200 тисяч осіб. У 50 з них було виявлено рак печінки, при цьому у зразках крові кожного був високий рівень вмісту ПФАС. За даними вчених, за сильного впливу ПФАС ймовірність розвитку раку в 4,5 разу перевищує норму.

Другим головним збудником раку вчені називають ультраоброблені продукти : фаст-фуд, солодке газування і солодку випічку.

Попередні дослідження пов'язували вживання таких продуктів з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та ожиріння, але у серпні 2022 року було опубліковано дослідження, яке підтвердило зв'язок між вживанням ультраоброблених продуктів та раком кишечника у чоловіків.

Вчені досліджували понад три тисячі випадків колоректального раку і виявили, що серед тих, хто часто вживає ультраоброблені продукти, ймовірність розвитку раку на 29% вища, ніж у тих, хто вживає їхню мінімальну кількість.

Особливо небезпечним у цьому плані вчені назвали споживання обробленого м'яса, морепродуктів та продуктів із птиці, а також газованих напоїв. До речі, незважаючи на те, що у дослідженні брали участь чоловіки та жінки, такий зв'язок спостерігався лише у чоловіків.

Якщо ж ви збираєтеся замінити солодке газування на його дієтичний аналог, то експерти також не рекомендують цього робити: у березні 2022 року було опубліковано дослідження, яке пов'язало штучні підсолоджувачі зі збільшенням ризику виникнення раку. Після дослідження даних понад 100 тисяч французів з'ясувалося, що серед найбільших любителів дієтичного газування та замінників цукру ризик раку збільшувався на 13%.

Читайте також:

Найнешкідливіший манікюр може спровокувати рак: що потрібно знати

Лікарі назвали найхарактерніші захворювання для кожної групи крові