Всі знають, що кров, незалежно від статі людини, однаково виконує свою роботу: вона транспортує кисень та поживні речовини, розподіляє тепло по організму, забезпечує водно-сольовий обмін та доставляє гормони. Разом з тим, чоловіча кров багатша еритроцитами (червоними кров'яними тільцями) і гемоглобіном, що переносить кисень, через що чоловіки набагато краще за жінок справляються з тяжкістю і переносять фізичні навантаження. При цьому кров, як і будь-який орган, може хворіти, а саме від деяких її особливостей залежать і інші болячки організму.

Так, дослідники виявили, що певні групи крові пов'язані з підвищеним ризиком серцевих захворювань, інсульту та деяких видів онкології. Про це пише видання Blood.

Так, люди з групою крові II схильні до більш високого ризику розвитку деяких видів раку шлунка. Бактеріальні інфекції, спричинені Helicobacter pylori, частіше зустрічаються у пацієнтів із цією групою крові. H. pylori також можуть бути пов'язані з вищими показниками раку підшлункової залози у груп крові II, III, IV.

Ці групи також пов'язані з великим ризиком серцевого нападу. Зокрема люди з кров'ю IV мають найвищий ризик. Ще одне недавнє дослідження показало, що у людей із групою крові II ймовірність інсульту у віці до 60 років дещо вища, ніж у людей із групою крові I.

Цікаво також те, що комарі, мабуть, вважають за краще кусати людей із першою групою крові. У великому дослідженні європейських пацієнтів було показано, що пацієнти із групою крові I мали дещо менший ризик смерті від COVID-19.

Що ж до інших захворювань, то:

У представників першої групи крові, як правило, розвинена нирково-кам'яна хвороба. Вони схильні до виразки шлунка, гіпертонії, частіше хворіють на грип А. Водночас такі люди стійкі до психічних захворювань.

У представників другої групи крові найчастіше зустрічається карієс. Також у них схильність до гастриту зі зниженою кислотністю, холециститу, утворення каменів у жовчних протоках, хвороб щитовидної залози. А ось виразкова хвороба – велика рідкість.

Люди з третьою групою крові схильні до інфекцій сечовивідних шляхів. Крім того, більше, ніж інших, їх дошкуляють різноманітні захворювання кишечника.

У представників четвертої та другої груп поширені захворювання, пов'язані з підвищеною згортанням крові, наприклад тромбози. Крім того, через підвищений рівень холестерину у них розвивається атеросклероз та захворювання серця . Ці люди страждаю від неврозів, але стійкі до виразок та карієсу.

Читайте також:

Найнешкідливіший манікюр може спровокувати рак: що потрібно знати