Погодьтеся, що сама захоплююча частина святкування Нового року-це їжа. І правда, до новорічної вечері готуються дуже ретельно, так як на столі має бути якомога більше страв. Ось тільки потім частина з них доводиться викидати.

Дієтологи кажуть, що всі відкриті продукти варто вжити в найближчі пару днів. А в цей час-правильно їх зберігати, щоб не наражати на небезпеку своє здоров'я.

В першу чергу слід пам'ятати, що джерелом харчового отруєння найімовірніше може стати салат. Вся справа в тому, що в цій страві, як правило, перемішано безліч продуктів з різною стійкістю зберігання, і тому це ідеальне середовище для розвитку патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, які можуть отруїти організм виділенням токсинів.

Не забувайте, що "перележавший" навіть на кілька годин салат може перетворити початок нового року в кошмар. Тоді можна провести святкові дні не в блиску гірлянд і домашнього затишку, а в обнімку з "білим другом" або і зовсім - на лікарняному ліжку.

І ще, салат зберігати потрібно в холодильнику при температурі + 2 ... + 6ºС в закритій ємності.

Отже, у кожного салату є свій термін придатності:

  • салати "Олів'є " і" Шуба " можуть зберігатися не більше 12 годин після приготування;
  • "Вінегрет" в свіжому стані протримається до 18 годин, якщо масло додати відразу перед подачею на стіл.

Інші страви зі святкового столу, також вимагають дотримання термінів зберігання, наприклад:

  • холодець можна зберігати максимум 12 годин;
  • смажена або запечена курка буде придатна в їжу не більше 36 годин. При цьому зберігати залишки курки треба в закритому вигляді в холодильнику, попередньо обернувши в харчову плівку;
  • м'ясо по-французьки не можна зберігати більше 24 годин.

До речі, ті чи інші продукти, які виявилися "зайвими" і не були подані на стіл, цілком можуть використовуватися в інших стравах ще кілька днів, але тільки за умови правильного зберігання:

  • червону ікру, наприклад, не можна зберігати у відкритій банці більше 5-6 днів. До того ж її з жерстяної банки відразу після розтину потрібно перекласти в щільно закривається скляну банку;
  • відкриті банки горошку або кукурудзи, в яких залишилися продукти, варто зберігати в тій же тарі. Справа в тому, що на такі банки наносять антибактеріальне покриття-півтора дня продукт буде повністю безпечний;
  • всі Консерви-рибні або м'ясні – потрібно перекладати в чисту скляну тару.

Що стосується напоїв, то недопите вино або шампанське можна зберігати до тижня, якщо щільно закрити пробкою і поставити на дверцята холодильника.

До речі, термін придатності всіх продуктів можна дізнатися по етикетці, так само як і умови зберігання.

Але потрібно пам'ятати, що як тільки відкривається вакуумна упаковка або банку, то термін придатності обчислюється вже не місяцями і тижнями, а добою або навіть годинами.

Раніше Hyser писав про те, які продукти здатні привести до серцевих захворювань.

Також Hyser повідомляв, що названий овоч, який знижує ризик інсульту.

Нагадавши, як позбутися від печії.