Здорові нігті у світі - велика рідкість. Чоловікам набагато простіше розпізнати про наявність проблем зі здоров'ям за станом нігтів, а ось жінкам через те, що нігтьова пластина більшу частину життя перекрита штучним матеріалом, зробити це на порядок простіше.

Але навіть жінки іноді роблять перерву та дають нігтям "відпочити". І в такі моменти вони можуть спостерігати зміни нігтів, які, за підсумками, доводиться лікувати у спеціалістів, частіше у дерматологів.

Лінії Бо. Це поперечні лінії на нігтях, які свідчать про наявність захворювань периферичних артерій, пухирчатку (шкірне захворювання), псоріазу, хворобу Рейно, системну інфекцію, травму, а також можуть виникати при жорсткій дієті або через прийом препаратів.

Увігнуті або ложкоподібні нігті (койлоніхія). Буває так, що пластина згинається по краях, стає білою та ламкою. Це може статися через анемію, гемохроматозу, гіпотиреоз, недоїдання, травму, постійну дію розчинників, хворобу Рейно та системний червоний вовчак. Перевірити діагноз можна удома: краплю води нанести на середину нігтьового ложа. Якщо крапля не стікає, це койлоніхія.

Розшарування нігтів. Найчастіша проблема, яка може бути пов'язана як із зовнішніми факторами (алергія на побутову хімію, лаки, розчинники, шелаки), так і з внутрішніми (нестача білка, магнію, кальцію, сірки, проблеми з ШКТ, анемія, екзема, лишай, псоріаз).

Відшарування нігтьової пластини (оніхолізис). Виглядає, ніби ніготь відстає від нігтьового ложа. Може виникати через травму, а також через анемію, певні види раку, грибкові інфекції, псоріаз, реактивний артрит, амілоїдоз, саркоїдоз, сифіліс, червоний вовчак. Можливо також грибок.

Оніхомікоз. Нігті відокремлюються від ложа, починаючи з основи, і здебільшого повністю відпадають. Найчастіші причини - грибкові інфекції, хвороба Рейно, хімічні пошкодження, обмороження, захворювання рук та ніг, неправильне харчування, гарячкові стани, судинні патології та травми.

Ламкість. Відбувається через порушення обміну речовин, захворювань серцево-судинної та ендокринної системи, перевтоми, вагітності, менопаузи. Можливо симптомом наркоманії.

Білі плями (лейконіхія). Між шарами нігтя утворюються маленькі бульбашки повітря, які зовні виглядають, як білі цятки або смужки. Причин маса - травми, алергія на хімічні речовини, НВП, проблеми із ШКТ, проблеми із серцем чи навіть інфекції.

Поздовжні борозенки. Найчастіше виникають у людей похилого віку через природні причини старіння. У молодих це говорить про низький рівень гемоглобіну, дефіцит заліза та вітамінів групи В, особливо кобаламіну та піридоксину.

Читайте також:

Вони є у кожній квартирі: названо 7 продуктів, які прискорюють старіння

Названо продукти, які викликають схуднення, якщо їх їсти зранку

Це дуже смачно: лікарі розповіли про дієту, яка допоможе позбавитися вісцерального жиру.