У давні часи римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А от в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом, який допоможе прожити до ста років.

І справді, гарбуз – переможець серед овочів за вмістом заліза. У гарбузі містяться вітаміни груп В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі.

При цьому гарбузове насіння багате на поліненасичені жирні кислоти, вітамін Е, білок, клітковину, магній та калій та цинк. Цікаво, що більше цинку, ніж в гарбузовому насінні, буває лише в устрицях, якщо рахувати на вагу, а не на порцію.

До слова, у двох столових ложках насіння гарбуза (28 грамів) міститься 125 калорій, 15 грамів вуглеводів (у тому числі 0 г цукру і 5 грамів клітковини) і 5 грамів білка, а також 5% ваших щоденних потреб у залозі.

Таким чином, якщо людина схильна до набору зайвої ваги, то дозволяється в день споживати 20-30 грам гарбузового насіння. А от якщо менше склянки гарбузового насіння за один прийом ви не їсте, то “відпрацьовувати” зайві калорії доведеться дуже інтенсивно в спортзалі.

До речі, при високотемпературній обробці в насінні гарбуза руйнується більша частка корисних речовин, які до того ж стають шкідливими для організму. Так, при температурі, що перевищує позначку в 90 ° C, з насіння випаровуються ефірні олії, запускається окисний процес, що супроводжується утворенням вільних радикалів – токсичних речовин, які отруюють наш організм.

Висновок: корисне для організму виключно сире очищене насіння гарбуза.

Читайте також:

Ідеально для осені: як приготувати цибульний суп із сухариками. Рецепт

Що починає відбуватися з тілом, коли ви повністю відмовляєтесь від м'яса