Щоб організм людини функціонував злагоджено і був здоровий, йому потрібні поживні речовини, вітаміни, а також мікроелементи. І всі вони повинні бути присутніми в певній кількості.

При низькому вмісті вітамінів стан називають гіповітаміноз, а критично низький авітамінозом, пише "vvclinic". Якщо ж будь-якої вітамін в організмі є в надлишку, то дане явище називають гіпервітамінозом і воно тягне за собою масу неприємних відчуттів.

Вітаміни беруть участь в обміні речовин, але якщо їх кількість перевищує допустиму норму, то у людини виникають симптоми їх надлишку.

Наразі медики знають про 10-ть груп вітамінів, які діляться на водо-, жиророзчинні. Найчастіше зустрічається гіпервітаміноз А, D, В9, В1, а причиною тому не контрольованої поїдання продуктів, що їх містять або тривалий прийом їх у БАДах.

Якщо в організмі людини виникає передозування вітаміну А, то вона може відчувати збудження або навпаки гальмування. Також може виникнути головний біль, знижений апетит, дискомфорт в області живота, нудоту, блювоту, субфебрилітет, фотофобію, судоми, порушення рухових функцій кінцівок.

Внаслідок передозування вітаміну А у людини стає суха шкіра, починає свербіти, виникає висип, починають випадати волосся, погіршуватися зір, а також спостерігається ламкість нігтів.

При гіпервітамінозі D знижується апетит, вдень з'являється сонливість, спостерігається брадикардія, підвищується артеріальний тиск, вона часто ходить в туалет, а також виникають судоми.

При гіпервітамінозі Е у людини виникають головні болі, м'язова слабкість, судоми, порушується згортання крові, виникає гіпоглікемія.

При гіпервітамінозі До спостерігається анемія, гіперкоагуляція.

При надлишку С виникає агресія, головний біль, спостерігається нудота, блювання, діарея, запаморочення, алергічні висипання на шкірі, біль у животі, печія.

При гіпервітамінозі В1 характерна слабкість, сонливість, головний біль, ознаки алергічної реакції. Ускладненням може стати набряк легенів, судоми, анафілактичний шок.

При гіпервітамінозі В6 у людини починає свербіти шкіра, з'являються судоми, висип, порушення чутливості.

При гіпервітамінозі РР спостерігається почервоніння шкіри обличчя, виникає відчуття жару, алергічні реакції.

Тому необхідно ретельно контролювати показники в крові того чи іншого вітаміну, щоб не допустити істотного погіршення здоров'я.

Раніше Hyser писав про те, що дієтолог розповів, скільки можна з'їсти сала.

Також Hyser повідомляв, що ця каша захищає від діабету і виводить токсини.

Нагадаємо, що цей овоч допоможе вилікувати застуду і нежить.