Мало хто знає, що рідина, що виділяється потовими, на 98% складається з води та на 2% із різних речовин, включаючи цинк, мідь, залізо, нікель, кадмій. І в цьому насиченому речовинами середовищі розвиваються бактерії, які й утворюють неприємний запах у результаті розвитку та розкладання.

На поганий запах поту також впливають продукти, які людина споживає. Про те, які з них провокують сморід, читайте в нашому матеріалі.

М'ясо. Тваринний білок перетравлюється повільніше, ніж рослинна їжа. Продукти розщеплення білка всмоктуються в кишківник, де потрапляють у кров та піт, там поєднуються з бактеріями та посилюють запах.

Овочі. Ряд овочів також впливають запах поту. Це гарбуз, спаржа, броколі та цвітна капуста.

Приправи та гострі продукти. Це і перець чилі, кумін, каррі та кмин. Надмірне споживання цих продуктів в окремих регіонах Азії провокують цей специфічний запах представників окремих національностей.

Риба. Специфічний рибний запах тіла виникає з надлишку вітаміну B4, який міститься в тунці та червоній рибі.

Які продукти допомагають ліквідувати неприємний запах поту

Зелені овочі та зелень. Шпинат, рукола, капуста, петрушка містять велику кількість хлорофілу, який працює як природний дезодорант. Листова зелень допомагає тримати збалансований рівень pH в організмі та знижує лужний рівень.

М'ята, розмарин. Вони блокують зростання бактерій, які провокують неприємний запах поту.

Чиста вода. Споживання великої кількості води позбавляє токсинів і відходів, омиває організм зсередини й ліквідує всі небажані запахи.

Відвари трав. Чай з шавлії, ромашки, меліси, гречаний або іван-чай допомагають тілу пахнути. Щоправда, споживати їх слід у холодному вигляді.

Зелений чай. Антиоксиданти цілюще впливають на тіло, перешкоджають зростанню бактерій та виганяють токсини та шлаки.

Читайте також: