В умовах війни залишається актуальним питання, як знезаразити воду в домашніх умовах. Адже багато українців щодня мають проблеми з доступом до питної води через інтенсивні бойові дії, тому змушені використовувати воду з колодязів, систем централізованого водопостачання і навіть річок. Як захистити себе в такому разі та очистити життєво необхідну рідину самостійно, розповіли фахівці МОЗ .

"Споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які викликають захворювання, тривалий час живуть і розмножуються у воді. Тому воду з таких джерел необхідно очистити. Це можна зробити самостійно в домашніх умовах", - йдеться у публікації відомства . у Telegram.

Яку воду обов'язково потрібно очищати та як це зробити?

Перевірте запах: якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний запах, не слід використовувати таку для пиття або приготування їжі.

Спосіб 1: активоване вугілля

На 1 л води візьміть 5 пігулок і подрібніть. Для знезараження потрібно почекати щонайменше 8 годин.

Наберіть половину або одну третю об'єм пляшки води і добре потрясіть її. Якщо на поверхні з'явилася піна – така вода непридатна для вживання.

Спосіб 2: йод

Цей метод фахівці радять використовувати у крайніх випадках, а особам із ураженою щитовидною залозою краще утриматися від вживання надмірних доз йоду.

На 1 л води достатньо буде 3-4 краплі йоду. Перед вживанням такої води потрібно почекати годину.

Оцініть воду за кольором та запахом: для цього подивіться на воду в білому або прозорому посуді – вода не повинна бути пофарбована.

Спосіб 3: таблетки з активним хлором

Перед застосуванням даного методу вивчіть інструкцію та дізнайтесь, на яку кількість розраховані таблетки та скільки часу знадобиться для знезараження.

Читайте також:

Ви робили це неправильно: чому насправді каву не можна заливати окропом

Названо дні, коли не можна мити голову: втратите удачу і почнуться фінансові труднощі

Ви дуже ризикуєте: який посуд не можна ставити в мікрохвильову піч