Мед продукт стародавній, але ми знаємо про нього не так багато. В основному ці знання зводяться до двох тверджень: мед дуже корисний, і його не можна додавати в гарячий чай.

З першою думкою можна посперечатися, адже деякі дослідження показують, що все багатство вітамінів та антиоксидантів у меді компенсується його надзвичайною калорійністю та тим фактом, що це – швидкий вуглевод.

Але друга думка - про те, що мед не можна додавати в гарячі напої - не більш ніж популярна помилка. Хімік Гліб Репіч на своїй сторінці в Instagram популярно розповів, що не все таке жахливо.

Як зазначив учений, всі страхи про мед у чаї пов'язані з тим, що в солодкому додатку утворюється речовина, яка називається оксиметилфурфурол. Деякі древні дослідження стверджували, що він є потенційною отрутою та канцерогеном.

За словами вченого, оксиметилфурфурол утворюється при нагріванні цукрів. Це означає, що крім меду, він є майже будь-який термічно обробленої їжі.

Особливо це випічка, варення, джеми. Все смажене, смажене, варене та навіть сушене. Лідерами є солодкі грінки, обсмажену каву та чорнослив. А ще оксиметилфурфурол постійно з'являється у всіх цукрозміщуючих продуктах і без нагрівання", - пояснює експерт.

Саме тому ця речовина міститься у фруктових соках, вині та меді. Чим довше зберігається такий продукт, тим більше цукру у ньому.

За останніми дослідженнями шкода оксиметилфурфуролу не була доведена взагалі. Тому додавати мед у напої, випічки та всюди, де ви його любите, цілком безпечно.

Читайте також:

Викликають сильний головний біль: названі продукти, від яких краще відмовитись

Краще зробити запаси: які продукти подорожчають через часті відключення світла

Артеріальна «мітла»: якими продуктами можна вивести холестерин із організму

Подорожчання молока, олії та сметани: що відбувається з цінами на ці продукти