Бути донором – це почесно. Але часто люди не знають, чи можуть бути донорами, як про це дізнатися, і як підготуватися до здачі крові.

Докладніше про це інформує сайт donor.ua.

Повідомляється, що донорами крові в Україні можуть бути здорові люди від 18 років та вагою від 50 кг (у деяких центрах крові приймають із вагою від 55-60 кг, наприклад, у Львівському обласному центрі служби крові). Здавати кров можуть українці, а також іноземці, які мають постійну посвідку на проживання в Україні.

Припустимо, якщо з віком та кілограмами більш-менш зрозуміло, то важче визначити, що означає вираз "здорової людини". Зазначається, що здорова людина – це та, яка не має протипоказань. Якщо вам властиві хронічні захворювання, ви приймаєте ліки чи стоїте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово чи взагалі.

Протипоказання ділять на тимчасові та абсолютні. Перш ніж йти до центру крові, необхідно ознайомитися зі списками, і визначити, чи підходите ви, як донор, чи ні. Також не можна здавати кров при підвищеній температурі, у разі якої, як і при хронічному захворюванні організму людини, потрібний відпочинок і лікування, а не навантаження, яким є донація крові.

Після цього необхідно вибрати центр крові.

Щоб піти на процедуру, вам не потрібно складати жодних аналізів або приносити медичні довідки. Ви можете поділитися кров'ю, навіть якщо ви не знаєте свою групу. У центрах крові виробляють медогляд та визначають її.

Пам'ятайте, що ваша кров може врятувати життя людині. Це важлива і необхідна українському суспільству місія, адже зараз у країні йде війна, і участь кожного українця в донорстві просто необхідна для наближення нашої перемоги над ворогом.

Читайте також: