Холестерин - це речовина, яка в основному утворюється в печінці та має ключове значення для нормального функціонування організму. Ось тільки якщо рівень холестерину підвищений, то з помічника він перетворюється на недруга.

І справді, холестеринові відкладення в стінках судин поступово звужують їх просвіт, що врешті-решт може призвести до закупорки артерій. Крім того, звуження просвіту артерії порушує доставку кисню та поживних речовин до того органу чи ділянки, яка цією артерією кровопостачається.

Все це з часом призводить до атеросклерозу судин, а значить до ішемічної хвороби серця (ускладнення – інфаркт), гострих судинних порушень головного мозку (інсульт), а також є сильною патологічною ланкою при цукровому діабеті 2 типу, при глаукомі (ішемічний тип) та віковій макулодистрофії сітківки ока.

Дієта для зниження холестерину в крові:

Скоротіть споживання харчового жиру . Так, дієтологи рекомендують скоротити вживання таких джерел насиченого жиру, як жирне м'ясо, вершкове масло, сир та рафіновані олії. Їх рекомендують замінювати рибою, птицею чи нежирними молочними продуктами.

Перейдіть на оливкову олію . Оливкова олія та деякі інші продукти, такі як горіхи, авокадо мають високий вміст абсолютно іншого жиру – мононенасиченого. Вчені встановили, що мононенасичені жири знижують лише ЛНП-холестерин ("поганий"), а ЛВП-холестерин ("хороший") залишають недоторканим.

Налягайте на бобові . Бобові не тільки поживні та недорогі продукти харчування, але й містять розчинну у воді клітковину під назвою пектин, що оточує холестерин і виводить його з організму до того, як він наробить лиха.

Овес та ячмінь виводять холестерин та жири . У цих злакових міститься бета глюкан – розчинна клітковина, яка знижує рівень холестерину та ризик хвороб серця.

Покличте на допомогу моркву . "Морква також знижує холестерин, оскільки містить пектин, - запевняє Пітер Д.Хоагланд, д-р філософії Східного науково-дослідного центру Міністерства сільського господарства США у Філадельфії, Пенсільванія. Насправді людям з високим холестерином достатньо з'їдати 2 моркви на день, знизити його на 10-20%.

Не їжте багато яєць – скоротить їх споживання до 3 штук на тиждень.

Читайте також:

Знижують цукор у крові: названі незвичайні властивості перепелиних яєць

Заберіть пігулки геть: як підручними способами знизити тиск

Можна сплутати з нездужанням: названі симптоми раку, які виявляються лише вранці