На відміну від натурального меду, який збирають із сот і лише мінімально фільтрують для видалення шматочків воску та залишків сот, велика частина підробленого меду виробляється шляхом змішування невеликої кількості справжнього меду з іншими солодкими сиропами, отриманими з цукрової тростини, кукурудзи або рису. Уся ця інтенсивна обробка робиться для отримання прозорого сиропу, який можна побачити на полицях багатьох супермаркетів. Крім того, у підробці меду або сильно обробленому меді немає пилку. Він видаляється, як для запобігання кристалізації, так і для того, щоб приховати будь-які сліди виробництва меду.

На відміну від дивовижної користі для здоров'я від справжнього, натурального меду, підроблений мед практично не містить корисних властивостей через фальшування цукровими сиропами, а також термічної обробки та ультрафільтрації, яку він проходить для видалення пилку та продовження терміну придатності.

Так, через вживання штушного меду можна мати такі проблеми:

  • Ожиріння, бо однією з найпоширеніших домішок у штучному меді є кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози. Цей підсолоджувач призводить до високих відкладень жиру в тканинах живота та підвищення рівня тригліцеридів;
  • Підвищене запалення. Підроблений мед з високим рівнем фруктози може призвести до посилення запалення в організмі, що призведе до багатьох проблем зі здоров'ям;
  • Підвищений рівень цукру в крові. В той час, як чистий мед має низький глікемічний індекс, то підроблений мед небезпечний для діабетиків, оскільки може призвести до підвищення рівня цукру в крові (гіперглікемія) і навіть спричинити діабет 2 типу.

Способи візуальної оцінки меду

Вага. 1 літр зрілого меду важить щонайменше 1,4 кг.

Консистенція. Задаючись питанням, як перевірити чи натуральний мед, в першу чергу потрібно звернути увагу на його консистенцію. На дні банки не повинно бути розшарування та осаду, а консистенція має бути однорідною: у молодого меду – рідка, а до зими мед стає густішим і кристалізується. Чи повинен мед зацукруватися? Так, якщо мед не зацукровується, він сфальсифікований. Варто зауважити, що акацієвий мед кристалізується набагато повільніше за інших.

Текучість свіжого меду також може допомогти дізнатися, як відрізнити мед від підробки. Чи високої якості молодий мед, можна дізнатися, якщо опустити ложку в банку з медом, зачерпнути та підняти вгору: справжній мед тягнеться дуже довго та стікає рівним струмком. Крім того, він лягає на тарілку гіркою, після чого плавно розтікається поверхнею.

Смак. Як перевірити якість меду? За смаком. Що стосується смаку меду, то він повинен бути солодкий з приємною гіркуватістю і викликати легке першіння в горлі.

Запах та аромат меду також підкажуть, як перевірити справжній мед чи ні: він має ненав'язливо пахнути квітами. Штучний зазвичай не має запаху або різко пахне карамеллю.

Колір. Як відрізнити натуральний мед від штучного за кольором: квітковий мед має світлі відтінки, липовий – бурштинового кольору, а гречаний – коричневий. Білий колір меду вказує на те, що бджіл годували цукровим сиропом, тому цей продукт поступається натуральним смаком і корисними якостями.

Читайте також:

Як правильно зберігати мед, щоб він не зацукрився. Секрет господині

Якщо закриються магазини: якийсь запас продуктів потрібно зробити заздалегідь. перелік

Просто диво: під Києвом бджоли самі розмінували свій вулик, який замінували росіяни. Фото