Досі коронавірус лікували досить вузьким списком препаратів. Це було скоріше симптоматичне лікування. Багато українців, у яких був підтверджений коронавірус, лікувалися вдома, самостійно знижуючи температуру, загартовуючи організм, правильно харчуючись і багато відпочиваючи. А ті українці, які лікувалися в лікарні, вони лікували безпосередньо пневмонію або інші ускладнення, які йдуть в комплекті з коронавірусною хворобою.

І ось зовсім недавно, американська фармацевтична компанія Merck Sharp&Dohme розробила препарат Молнупіравір, який безпосередньо впливає на вірус. А 6 лютого 2022 року в Україну прибула велика партія цих таблеток, понад 60 тисяч курсів. Але оскільки в Україні вони не сертифіковані, їх не продають у вільному доступі. Хоча, наприклад, в ряді аптек Хмельницького Молнупіравір вже з'явився у продажу. Про це інформує сайт Главред.Інфо.

У МОЗ заявили, що ніяк Молнупіравір не міг з'явитися в аптеках, оскільки він не зареєстрований в Україні. А тому, ті препарати, які мають таку ж або схожу назву, і які з'являються в аптеках є підробкою. Крім іншого, цей препарат може нести загрозу для життя людей, а тому МОЗ не несе ніякої відповідальності за можливі ускладнення при лікування фальсифікатом.

Перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда заявив, що Молнупіравір буде видаватися за призначенням лікаря, і безкоштовно. А в МОЗ нагадали, що продаж незареєстрованих лікарських засобів, у яких відсутні ліцензія, заборонений законодавством, і за це належить покарання.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що у Приватбанку розповіли, як вакцинованим підліткам оформити "ковідну" тисячу гривень.

Нагадуємо, що українцям пообіцяли виплачувати грошові компенсації за ускладнення після щеплення проти коронавірусу.

Також портал Hyser інформував, що лікарі розповіли, як українським пацієнтам дистанційно оформити лікарняне.