З 11 лютого низка областей України повертається до "червоної" ковід-зони. Ще б пак, лише за добу 9 лютого в країні зафіксовано 38 тисяч 257 випадків нових заражень. В таких умовах МОЗ України вирішило зменшити навантаження на сімейних лікарів та прийняло важливе для кожного українця рішення.

Стало відомо, що у зв'язку зі збільшенням числа діагностованих випадків з симптомами коронавірусної інфекції або грипу, українцям запропонували новий формат відкриття лікарняного листа. Так в МОЗ заявили, українці з грипом чи коронавірусом можуть оформити е-лікарняні дистанційно. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, юридичний аспект питання викладено у наказі № 233 "Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках".

Міністерство охорони здоров’я вважає, що така можливість знизить рівень розповсюдження грипу, ГРВІ чи COVID-19, зменшить навантаження на медиків та скоротить кількість людей у чергах на прийом до лікаря.

В МОЗ пояснили, що для того, аби скористатися нововведенням, пацієнт повинен зателефонувати своєму лікарю, який надасть консультацію та рекомендації щодо лікування. Крім того, сімейний лікар проінструктує щодо правильного оформлення лікарняного онлайн та повинен підтвердити створення медичного висновку.

До слова, е-Лікарняний можна в такий спосіб відкрити мінімум на період до п’яти робочих днів. Проте, якщо хвороба не відступить пацієнт має звернутись до лікаря, а той уже на свій особистий розсуд або продовжить період ізоляції або відмовить у створенні нового медичного висновку.

Також відзначимо, що за останню добу вакцинувалися від COVID-19 72 тисячі українців. При цьому від початку кампанії з ковідної імунопрофілактики щеплено двома дозами майже 15 млн громадян.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський пообіцяв вакцинованим пенсіонерам видати нові смартфони.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", жителів України попередили про сильну хвилю коронавірусу.

Також портал "Hyser" писав, що українцям назвали регіони, в яких коронавірус взяв все в свої руки.