Дієтологи впевнені, що каша на сніданок це саме те, що здатне "розбудити" організм людини холодною зимою, а також зарядити його енергією і зберегти відчуття ситості до обіду. Всього цього можна добиться завдяки клітковині і повільним вуглеводів. Ось тільки каша каші ворожнечу.

Для багатьох українців крупа, яка дуже схожа зовні на перлову, під назвою "булгур" в новинку. Ще б пак, в магазинах вона не дуже поширена і з'явилася вона на прилавках близько двох років тому.

Разом з тим, булгур-це своєрідний йоржик для шлунка. Крупа являє собою зварені, висушені і роздроблені зерна пшениці, зібраної під час молочної стиглості.

Таким чином, в її складі присутні грубі харчові волокна, які не перетравлюються людським організмом, зате вони вбирають зайву рідину в організмі, а також захоплюють шлаки і токсини, тим самим виводячи їх назовні.

Крім того, булгур зберігає велику харчову цінність в порівнянні з продуктами з обробленої пшениці. Так, в ньому містяться вітаміни групи B, які нормалізують роботу нервової системи, вітамін E, що поліпшує стан волосся, шкіри і нігтів, а також вітаміни K, E, PP, холін, бета-каротин і мікроелементи - залізо, кальцій, калій, натрій, фосфор, селен, цинк, мідь і марганець. А ще клітковина, моносахариди і насичені жирні кислоти.

Взимку ця крупа незамінна в раціоні людини, яка хоче бути здоровою, про це говорять лікарі і дієтологи, пише ГолосUA.

Отже, одна чашка приготованого булгура (182 г) містить:

  • 151 Ккал;
  • 34 г вуглеводів;
  • 6 г білка;
  • 0 г жиру.

Якщо орієнтуватися на добову норму мікроелементів, то в одній порції крупи знаходиться:

  • фолієва кислота-8%;
  • вітамін В6-8%;
  • Марганець-55%;
  • магній-15%;
  • залізо-10%.

Основна користь булгура полягає в тому, що регулярне вживання цієї крупи сприяє нормалізації рівня цукру в крові. При цьому деякі дослідження показують, що цільнозернові продукти також покращують загальну чутливість до інсуліну.

Крім того, недавні дослідження підтвердили, що достатня кількість клітковини в раціоні знижує ризики розвитку серцево-судинних захворювань на 20%. Вчені вивчали показники здоров'я людей, що вживають 90-225 г зерен в день. Таким чином організму стає легше справлятися зі стресами і нервовими напруженнями.

Як і будь-який продукт, булгур має протипоказання і деяким людям варто обмежити його споживання. Так, не рекомендується вживання булгура людям, які не переносять глютен.

А ось люди з хронічними кишковими розладами можуть не переносити булгур через вміст в ньому нерозчинної клітковини. Таким чином, потрібно відмовитися від вживання цього виду крупи тим, хто має алергію на злакові, підвищену кислотність, гострі захворювання ШКТ, камені в нирках, метеоризм, хронічні запальні процеси.

Раніше Hyser писав про продуктах, які шкодять печінці.

Також наш портал повідомляв, які напої можуть викликати рак.

Нагадавши, лікарі назвали продукти, які можуть знизити тиск.