На Різдвяний Святвечір традиційно готують кутю. Це блюдо може складатися з пшениці, меду, маку, горіхів і сухофруктів.

Незважаючи на велику користь і поживність цих продуктів, не всім людям вони корисні. Про це розповів на своїй сторінці в Instagram сімейний лікар Михайло Цюрак.

Медик розповів окремо про кожен продукт, про його користь і протипоказання.

Отже, пшениця. Даний злак містить велику кількість вітамінів В і клітковини, а також рослинного білка. Однак людям, у яких є проблеми з травленням, пшениця може спровокувати здуття кишечника.

Також її не рекомендовано людям з непереносимістю глютену. Їм можна замінити крупу на рис.

Мак має в своєму складі рослинні жири і білок, які легко засвоюється організмом. Однак у великій кількості мак може викликати сонливість або запор.

Волоський горіх містять в собі вітаміни, жири, білок. Однак людям, схильним до алергії, слід вживати їх з обережністю, адже вони є потенційними алергенами.

Мед є натуральним підсолоджувачем, в складі якого є фруктоза, що має більш низький глікемічний індекс, ніж цукор (сахароза), що повинні врахувати діабетики.

Цюрак пише, що в кутю краще додавати натуральний мед, адже в штучному містяться хімічні речовини. Але слід пам'ятати, що дітям до одного року мед їсти заборонено в силу того, що він є потенційним алергеном.

А ось у сухофруктів у складі куті протипоказань немає. У них міститься калій, який вважається важливим елементом, який необхідний для роботи серця.

Раніше Hyser писав про те, коли в Україні потрібно щедрувати, колядувати і посівати.

Також Hyser повідомляв, який напій випиває королева Єлизавета II, щоб продовжити життя.

Нагадавши, які продукти викликають облисіння.