Станом на ранок суботи, 25 грудня, у світі коронавірусною хворобою COVID-19 заразилися понад 279 млн людей. При цьому країнами з найбільшим поширенням коронавірусу є США, Індія, Бразилія, Велика Британія, Росія, Туреччина, Франція, Німеччина та Іран. Не дивно, що світова спільнота вчених заявила про необхідність введення бустерної дози вакцини.

Так, стало відомо, що лікар-інфекціоніст Федір Лапій, який входить до Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, рекомендував МОЗ України прийняти рішення про ревакцинацію проти коронавірусу людей віком від 60 років.

МОЗ поки що не затвердило цих рекомендацій, проте все може змінитися 28-29 грудня, коли засідатиме оперативний штаб МОЗ щодо вакцинокерованих інфекцій.

"У НТГЕІ є ще три дні на обробку і внесення поправок в наші рекомендації, далі ми представляємо їх на штабі (МОЗ із вакцинокерованих інфекцій). Штаб за них голосує, а потім міністерство вводить у дію своїм указом", – пояснив експерт процедуру затвердження.

До слова, вводити бустерну дозу для цієї категорії населення експерти рекомендували щонайменше за шість місяців після завершення основного курсу вакцинації.

Зазначимо, що в Україні наразі дозволено щеплювати третьою дозою вакцини від COVID-19 громадян із ослабленим імунітетом. Це закріплено в указі Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко від 13 грудня. Зокрема, йдеться про людей, які:

  • приймають імуносупресивні препарати;
  • мають ВІЛ/СНІД;
  • хворі на рак;
  • перенесли трансплантацію органів;
  • мають спадкові захворювання, які впливають на імунну систему, наприклад, уроджену недостатність імуноглобуліну A.

А ось у світі від вагань про необхідність вже давно перейшли до практики. Так, Ізраїль ще влітку почав щеплювати літніх людей з ослабленим імунітетом третьою дозою вакцини від COVID-19. А в жовтні влада країни анулювала "зелені паспорти" тим, хто пройшов повну вакцинацію двома дозами понад півроку тому і тепер цей документ можна поновити виключно після бустерної дози.

Також у п'ятницю, 24 грудня, Велика Британія повідомила про черговий день рекордних випадків захворювання на COVID-19 з початку пандемії. Через це в країні запланували до кінця грудня масово провакцинувати третьою дозою всіх дорослих старших 18 років.

Що стосується Європи, то Угорщина почала ревакцинацію ще в серпні – коли з’ясувалося, що китайська вакцина Sinopharm не дає надійного захисту літнім людям, а в Італії наразі третє щеплення роблять людям віком від 40 років.

Нагадаємо, що українцям повідомили про дикий мороз на Новий Рік.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям назвали області, які вийшли з червоної зони.

Також портал "Hyser" писав, що українським батькам повідомили про зміни в школах до Нового року.