У нашій країні офіційно підтверджений перший випадок зараження новим штамом коронавірусу "Омікрон" (B.1.1.529-like). Захворіла пацієнтка, яка приїхала з Об'єднаних Арабських Еміратів.

Медики підтвердили "Омікрон" шляхом повногеномного секвенування, пише міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Наразі пацієнт, заражений новим штамом, отримує лікування. Саме ж зараження відбулося через контакт з жителем ОАЕ.

Медики зараз обстежують всіх осіб, з ким міг контактувати пацієнт. Також проводиться епідеміологічне розслідування щодо даного випадку.

"Вакцинуйтеся, щоб бути захищеними, не зволікайте. Дотримуйтесь встановлених протиепідемічних норм і правил", – написав Ляшко, а також закликав усіх жителів країни уникати поїздок в ті країни, де зараз домінує новий штам Омікрон, що поширився по світу з Південної Африки.

Нагадаємо, що раніше радник мера Львова з медичних питань, лікар Тарас Жиравецький заявив, що новий спалах коронавірусу, викликаний штамом Омікрон, відбудеться в Україні орієнтовно через 3-4 тижні.

"Тут потрібно звертати увагу на нові випадки, а не на госпіталізацію, тому що Омікрон не такий агресивний (як штам Дельта. – прима. ред.) " - сказав Жиравецький.

Раніше Hyser писав про те, що названо основні симптоми штаму "Омікрон".

Також Hyser повідомляв, що в РНБО попередили українців з приводу нового штаму ковіда.

Нагадаємо, що українцям розповіли, коли готуватися до третьої дози вакцини.