У мережі розмістили досить незвичну публікацію, присвячену першому українському мотоциклу. Так, ще дуже давно на території України робилися мотоцикли, які досить непогано себе показали.

Є інформація, що ХМЗ-1М став першим в історії українським мотоциклом. Він був зроблений 1931 року в Харкові. Важливо повідомити, що на ті далекі часи ще не було ні Київського, ні Львівського мотозаводів, а ІЖ навіть не існувало, хіба що у вигляді досвідчених зразків.

Повідомляється, що українські мотоцикли ХМЗ-1М почали робитись у корпусах колишнього цукрового заводу в Іванівці. Саме там і робилися збирання машин Ford-AA, які являли собою вантажівки.

Ураїнський «Автодор» зробив замовлення на Харківський завод, щоб ті почали виробляти мотоцикли, так і з'явилося перше фінансування цього проекту.

Вже влітку 1931 ХМЗ-1М почав проходити тести разом з Harley-Davidson, Indian, Norton, Henderson. Пробіг становив 4 тисячі кілометрів і український мотоцикл дуже добре себе показав.

Рама ХМЗ-1М була зі штампованих цілісних боковин, які зварені між собою. Його двигун був 350 кубів з потужністю 8 кінських сил.

Читайте також:

Є навіть Запорожець: мешканець Польщі випадково знайшов цвинтар занедбаних старих автомобілів. Фото

Пластикові права можна з собою не носити: українських автомобілістів порадували

"Ява" відпочиває: у мережі показали радянський мотоцикл, про який знали лише обрані

Який вигляд має прототип легендарного українського мотоцикла, який був у кожному селі. Фото