В Україні можуть ввести штрафні бали для водій транспортний засіб. 5 січня в уряді був зареєстрований законопроект 6502, який передбачає відповідні нововведення.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Украина Авто з посиланням на офіційний сайт Верховної Ради.

Згідно із зареєстрованим законопроектом, якщо водій набере 12 штрафних балів, то він тимчасово позбудеться права керування транспортним засобом.

"У разі нарахування водієві 12 і більше штрафних балів, а водієві, якому водійське посвідчення вперше видано менше року тому - восьми і більше штрафних балів, уповноважена посадова особа Національної поліції винесе вмотивоване рішення, згідно з яким буде тимчасово призупинено дії водійського посвідчення", - йдеться в документі.

Крім цього, в законопроекті прописано, якщо водій порушить Правила дорожнього руху, то його дії будуть оцінюватися в діапазоні від одного до п'яти штрафних балів:

1 бал - якщо водій не пристебнув ремінь безпеки, перевозив дітей без спеціального автокрісла;

2 бали - якщо водій перевищив швидкість на 20 км / год, порушив правила проїзду перехресть, обгону, зупинок громадського транспорту, не дотримувався дистанції, використовував за кермом мобільний телефон, перебуваючи за кермом автомобіля;

3 бали - якщо водій порушив правила руху і зупинки на смузі для громадського транспорту, перевищив швидкісний режим на 50 км / год, не надав проїзду швидкої, пожежним, а також поліцейським машинам, перевищив кількостей пасажирів у маршрутному транспорті;

5 балів-якщо водій перевищив встановлену швидкість більш ніж на 50 км\год, створив аварійну ситуацію, втік з місця ДТП.

Згідно з документом, штрафні бали за порушення ПДР пропонується нараховувати паралельно зі штрафами. Законопроект також передбачає, що штрафні бали водія можуть бути обнулені тільки через рік (365 днів) з дня, коли вони були нараховані.

При цьому припинення дії водійських прав можна буде оскаржити в суді. Однак, під час судового розгляду справи водій все одно не зможе їздити за кермом транспортного засобу. Якщо водій порушить цю вимогу, то йому доведеться заплатити штраф у розмірі 3400 гривень.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні пропонується значно підвищити штрафи, повторне порушення загрожуватиме водіям позбавленням права керувати автотранспортним засобом на певний термін.

Наш портал писав, що водіям розповіли, як правильно буксирувати автомобіль на "автоматі".

Нагадаємо, "Hyser" писав, що українцям порадили триматися подалі від деяких автомобілів: до списку потрапили 10 машин.