Всі лікарі в один голос стверджують, що великий живіт може коштувати кожній людині життя. Ще б пак, надмірна кількість будь-якого жиру - підшкірного або вісцерального - порушує гормональний профіль, викликає запалення в організмі і підвищує ризик серйозних захворювань. При цьому вісцеральний жир лікарі визнають особливо небезпечним. Як виявилося, допомогти може середземноморська дієта.

Дієтологи довгий час вивчали, чому на грецькому острові Крит люди живуть довше і при цьому вони значно здоровіші, ніж у більшості інших регіонів світу.

Висновок виявився на поверхні. Так, численні дослідження показали, що середземноморська дієта, заснована на щоденному споживанні зернових, сезонних фруктів та овочів, бобових та невеликої кількості білків тваринного походження, зміцнює здоров'я.

Є, до речі, і інший варіант, який отримав назву "Зелена середземноморська дієта". Стверджується, що вона не лише приносить користь організму, а й допомагає зменшити вісцеральний жир.

Свої припущення лікарі та дієтологи підкріпили масштабним клінічним дослідженням, яке тривало 18 місяців. У ньому взяли участь 294 особи, які мали зайву вагу віком від 50 до 55 років.

Усіх респондентів поділили на три групи:

  • учасникам першої групи було призначено традиційну середземноморську дієту;
  • учасникам другої – зелена середземноморська дієта,
  • третьої – дієта здорового харчування.

Вже за півроку вдалося побачити переваги зеленої середземноморської дієти для схуднення. Ті, хто дотримувався середземноморської дієти, змогли схуднути на 5,4 кг, а їхня талія стала вже на 6,8 см. Найгірший результат спостерігався у учасників третьої групи. На здоровому харчуванні їхня талія зменшилася всього на 4,3 см.

Після закінчення експерименту вдалося отримати подальші підтвердження переваг зеленої середземноморської дієти. Як виявилося, вона сприяла зниженню вісцерального жиру на 14%, тоді середземноморська дієта – на 7%, і здорове харчування лише – на 4,5%.

Особливості зеленої середземноморської дієти:

  • основні продукти - натуральні зерна, фрукти, овочі, квасоля, трави, спеції, горіхи та корисні для здоров'я жири, такі як оливкова олія, можна вживати щодня.
  • рибу та інші морепродукти необхідно їсти не рідше двох разів на тиждень.
  • молочні продукти, яйця і зрідка птицю слід вживати у помірних кількостях.
  • червоне м'ясо та цукерки слід їсти лише епізодично.

Крім того, потрібно щодня з'їдати 28 г горіхів та випивати три-чотири чашки зеленого чаю щодня.

До речі, окрім харчування, середземноморський спосіб життя має на увазі регулярні фізичні вправи, спільні трапези, а також неквапливість та насолоду кожним днем.

Результати дослідження були опубліковані у журналі BMC Medicine.

Читайте також:

Врятує від похмілля: як у домашніх умовах приготувати смачний квас

Лікувати вже пізно. У Мережі розповіли про низку захворювань у Лукашенка, які йому передав Путін

Все геніальне просто: як правильно заварити каву у чашці