З давніх часів відомо, що повноцінний сон – запорука фізичної і розумової активності, гарного настрою і привабливої зовнішності. Ще б пак, людина проводить уві сні близько третини свого життя-саме тоді організм відпочиває, оновлюється і відновлюється.

Кажуть, що правильний сон забезпечують такі фактори: провітрене приміщення, не дуже ситий шлунок, улюблена книга і теплий душ. Крім того, найкраще спиться на зручному матраці і правильно підібраній подушці у вільному одязі з натуральних тканин. Але найголовніше правило-поза в якій людина спить.

Не так давно невролог-сомнолог Олена Царьова розповіла, в якій позі краще не спати, так як це небезпечно для здоров'я.

Так, наприклад, звичка спати на животі може обернутися для людини постійними болями в шиї і спині. За словами фахівця, саме ця поза є найшкідливішою і небезпечною для здоров'я, так як є нефізіологічною.

"Дослідження показали, що виведення шкідливих продуктів обміну, які накопичуються за день і виводяться протягом ночі, припиняється в положенні на животі. А якщо ці продукти обміну накопичуються, наприклад, білок амілоїд, то в довгостроковій перспективі це може сприяти розвитку демієлінізуючих захворювань, наприклад, хвороби Альцгеймера", — пояснює лікар свою позицію.

До речі, під час сну на животі навантаження йде не тільки на опорно-рухову, а й на дихальну систему. Тому Олена Царьова зазначила, що сон на спині дуже шкідливий для людей із западанням мови, так як може статися зупинка дихання уві сні.

Однак, саме лежачи на животі, людина вдихає менше повітря, тому і хропе менше.

Щоб виспатися в найкориснішою і фізіологічною позі, потрібно лягти на бік.

Раніше Hyser писав про те, що названі кращі продукти для якісного сну.

Також Hyser повідомляв, які сни попереджають про біду або радості.

Нагадавши, який популярний напій захищає від інфаркту.