Ніхто не стане сперечатися, що епідемія COVID-19 змінила життя всієї планети. Ще б пак, крім того, що на даний момент кількість країн, в яких виявлено коронавірус, склало в цілому 223, так статистика говорить про 5,5 млн померлих від наслідків китайської зарази. І найсумніше, що жоден вчений світу не може сказати, коли все це закінчиться.

І правда, вчені поки не можуть винайти ліки або вакцину, які зможуть зупинити поширення вірусу по всій планеті. Справа в тому, що коронавірус володіє однією з найдовших РНК: їх геном складається з 29 тисяч нуклеотидів, в той час як більшість вірусів укладаються в послідовність з 5-10 тисяч нуклеотидів. З цієї причини виникають сотні мутацій вірусу.

До речі, причиною еволюційного успіху COVID-19 стала його дуже висока трансмісивність, тобто здатність передаватися від людини до людини.

На сьогоднішній день виявлено сім викликають побоювання варіантів коронавірусної інфекції, вони позначаються буквами GR, G, GH, O, S, L і V. все почалося зі штаму L - саме його виявили в китайському Ухані в грудні 2019 року.

А днями стало відомо, що італійські вчені виділили ще одну, новий різновид коронавірусу COVID-19 — штам "Омікрон-2".

Відкриття співробітники італійського національного науково-дослідного інституту Спалланцані зробили більше місяця тому, проте "не вважали за потрібне турбувати громадську думку через варіант, ідентичний омікрону-1", зізнався журналістам директор Інституту Франческо Вайя.

"Ця мутація, " Омікрон-2", все більше приймає характеристики і ознаки сезонного захворювання", — зазначив Вайя.

Зазначимо, що за минулу добу, 29 січня 2021 року, в Україні зафіксовано 24508 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби-19 (з них дітей - 3378, медпрацівників - 444). При цьому 94 людини за добу померли від ускладнень коронавірусу.

Раніше "Hyser" повідомляв, що українці одночасно заражаються ковидом і грипом: як розрізнити хвороби за симптомами.

Наш портал писав, що українські експерти прогнозують чергову хвилю захворюваності коронавірусом через стрімке поширення штаму Омікрон.

Нагадаємо, що в Україні через штам Омікрону області переходять у "червоні зони".