Коли в 1940-х роках в медицині почали використовувати антибіотики, то їх називали чудо-ліками. І справді, антибіотики здатні ефективно нейтралізувати велику кількість видів бактерій. От тільки стійкість бактерій до антибіотиків виробилась настільки, що це сьогодні є серйозною загрозою. От влада і пішла на радикальні заходи.

Стало відомо, що починаючи з квітня 2022 року усі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуться в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Про це пише РБК-Україна, посилаючись на заяву міністра охорони здоров'я Віктора Ляшко.

Так, міністр зазначив, що на тлі пандемії спостерігається значне зростання продажів антибактеріальних препаратів. Воно і не дивно, бо при наданні первинного рівня меддопомоги, у 90% для лікування інфекцій дихальних шляхів, наприклад, призначають антибіотики.

"Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч з антивакцинальними настроями, які в тандемі зводять нанівець чимало досягнень медичної науки", – зазначив міністр.

Таким чином, уже за 2 місяці в Україні на електронному рівні відстежуватимуться дані про призначення та споживання антибіотиків в державі. Це дозволить покласти початок розв’язанню глобальної проблеми у сфері громадського здоров’я - антибіотикорезистентності.

За словами Віктора Ляшко, усі антибактеріальні препарати з квітня 2022 року призначатимуться виключно лікарями, які будуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. Слід підкреслити, що в електронному рецепті зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування.

До слова, з 1 січня 2022 року в закладах охорони здоров'я, що надають стаціонарну медичну допомогу, уже ведеться облік споживання антимікробних препаратів з груп спостереження і резерву - всього 29 лікарських засобів. Чиновники хочуть знати, які саме антибіотики призначають пацієнтам у стаціонарних відділеннях і чому.

Також Ляшко зазначив, що після запуску електронного рецепту на антибіотики наступними етапами його відомства планується запуск електронних рецептів на наркотичні засоби, а потім на всі рецептурні препарати.