Ніхто не буде заперечувати, що в період свят українці викидають занадто багато їжі. Так, за деякими даними, це 12% від усього закупленого до святкового столу. Щось черствіє, щось підсихає, а деяка їжа пліснявіє, тому і відправляється в сміттєвий бак. А ще в холодильнику практично кожної сім'ї панує хаос, адже приготовані страви, овочі та консервована продукція стоять поруч без будь-якої логіки.

У 2011 році агентство AgriSurvey Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) провело опитування населення України і з'ясувало, що тоді все міське населення України викидало продуктів після новорічних свят на суму 470 млн.грн.

Ресурс ГолосUA розповів про правила, дотримуючись яких можна мінімізувати псування продуктів. Виявляється, деякі овочі та фрукти виділяють певні речовини, які згубно можуть впливати один на одного.

Йдеться про нешкідливий газ етилен, який ще називають "гормоном стиглості". Так, під впливом цього газу прискорюється дозрівання овочів і, відповідно, з часом відбувається втрата ними товарних якостей.

Рекордсмени з виділення етилену: звичайні яблука. Їх варто зберігати або в пластикових пакетах, подалі від інших плодів, або, взагалі, прибрати з холодильника. "Газять" також груші, абрикоси, сливи і дині.

А ось найчутливіші до яблучного етилену: ківі, персики, нектарини, кавуни, а ще кольорова капуста, брюссельська капуста і брокколі.

ДО РЕЧІ, закладаючи овочі на зберігання, слід пам'ятати, що морква, хранящяяся разом з томатами і перцем, набуває гіркий смак під впливом великої кількості етилену, що виділяється останніми. Аналогічну дію етилен надає і на столовий буряк.

А ось при зберіганні цибулі в одному приміщенні з плодами перцю смак цибулі змінюється. Огірки і перець, у яких бажано зберегти зелений колір, не слід зберігати з яблуками, томатами та іншими плодами і овочами, що виділяють етилен.

І ще, в холодильнику не рекомендується залишати фрукти і овочі в закритих пакетах. Через це концентрація етилену збільшиться, а плоди швидко прийдуть в непридатність. Також на пакеті може виникнути конденсат, який сприяє зростанню цвілі.

Раніше Hyser писав про продуктах, які шкодять печінці.

Також наш портал повідомляв, які напої можуть викликати рак.

Нагадавши, лікарі назвали продукти, які можуть знизити тиск.