Ні для кого не секрет, що третій рік в Україні триває спалах коронавірусу – одного з найбільш заразних захворювань, відомих наразі у світі. Так, станом на 3 січня рівень захворюваності по країні становить 161 на 100 тисяч населення, що дозволяє владі суттєво послабити протиепідеміологічні заходи. І все це завдяки вакцинації населення.

І справді, вакцинація від коронавірусу в Україні відбувається вже майже рік і за цей час щепилися хоча б раз 14,7 млн. громадян.

А тепер стало відомо, що Україна офіційно запроваджує бустерну (третю) дозу вакцини проти коронавірусу COVID-19 для людей віком від 60 років — 4 січня відповідний наказ підписав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, пише Уніан.

Чиновник зазначив, що існує суттєва різниця між бустерною і додатковою дозами. Так, за його словами, бустерну вакцинацію використовують виключно для посилення ефекту препарату, при цьому додаткова вакцина потрібна для захисту людей, що мають важкі хвороби.

Отже, наразі вирішено, хто отримає третє щеплення в першу чергу, а уже в середу, 5 січня 2022 року, буде прийматись рішення щодо подальшого захисту інших категорій українців.

Також Віктор Ляшко зазначив, що МОЗ дозволяє бустерну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

Отримати бустерну дозу люди у віці 60+ можуть через 6 місяців з дати другого щеплення від COVID-19, оптимально в період від 6 до 9 місяців. Цікаво, що перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам-Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

До слова, ті українці, що отримають бустер, в якості підтвердження уже матимуть Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Крім того, у застосунку "Дія" буде згенерований новий цифровий документ про вакцинацію, який буде дійсний 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19.

Порядок генерації сертифікату нічим не відрізнятиметься від того, як створюються COVID-сертифікати на підставі одужання чи вакцинації і з'явиться він у "Дії" наприкінці січня.

Зазначимо, що не так давно, а саме 22 грудня МОЗ затвердило наказ про вакцинацію третьою дозою медпрацівників і працівників будинків інтернатного типу. Крім того, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що вже незабаром бустерну дозу вакцини від коронавірусу можуть дозволити вводити всім українцям.

Раніше "Hyser" писав про те, що Комаровський розповів, коли потрібно хвилюватися при болю в горлі.

Також наш портал повідомляв, що лікарі прогнозують в Україні нову хвилю коронавірусу.

Нагадуємо, що українців збираються направити на ревакцинацію.