"Здоров'я-це не все, але все без здоров'я ніщо". Цей вислів Сократа навіть через дві з гаком тисячі років не втратило своєї актуальності, адже активному по життю людині завжди хочеться бути "в строю". Ось тільки в 21 столітті через інтенсивність життя не залишилося вже тих, хто не страждав би хоч раз від підвищеного тиску. На допомогу може прийти правильне харчування.

Так, вже ні для кого не секрет, що в лікуванні і профілактиці гіпертонії важливо все, в тому числі — правильне харчування. Про це пише ГолосUA.

Як правило, при підвищеному артеріальному тиску заохочуються дієти, в яких упор робиться на цільнозернові, фрукти, овочі і нежирні молочні продукти. І правда, для природного зниження артеріального тиску в раціон слід включити продукти, багаті калієм і магнієм.

Працює це так:

  • Калій допомагає ниркам позбутися більшої кількості натрію через сечу. Це, в свою чергу, знижує артеріальний тиск;
  • під дією магнію м'язи розслабляються, а судини розширюються.

"Сьогодні більшість досліджень в області харчування вказують на певні моделі харчування, які знижують артеріальний тиск, а не на окремі продукти", – заявляє дієтолог Дарлін Циммерман з Інституту серця і судин Генрі Форда.

Як приклад експерт наводить DASH-дієту, в якій особлива увага приділяється цільнозерновим, фруктам і овочам, а також бобовим, пісним білковим продуктам (не Червоне м'ясо і нежирна риба), і нежирним молочним продуктам.

Є ще деякі специфічні продукти, які, як відомо, знижують кров'яний тиск. Йдеться про ягоди.

Виявляється, плоди чорниці, полуниці, ожини і чорної смородини не тільки вважаються одними з найбільш поживних рослинних продуктів, але і знижують тиск.

Вся справа в тому, що присутній в ягодах магній має судинорозширювальний ефект і зміцнює стінки кровоносних судин, а наявність в складі антоціаніну зменшує запальні процеси. Про те, що антоціани мають високі шанси запобігти гіпертонію свідчить одне з останніх досліджень, опублікованих в американському журналі клінічного харчування.

"Вживання всього однієї чашки ягід в день може знизити кров'яний тиск на кілька пунктів і допомогти зберегти артерії людини м'якими і гнучкими, щоб кров текла ефективно. Особливо це проявляється у людей віком до 60 років", - заявили лікарі.

Однак, варто пам'ятати, що істотного ефекту можна досягти лише на початкових стадіях гіпертонічної хвороби, а не тоді, коли хвороба вже набула хронічного характеру.

Раніше інформаційний портал "Hyser" повідомляв про незвичайних симптомах діабету 2 типу.

Також наш портал писав про ідеальну каші для свят.

Нагадавши, у МОЗ розвіяли міф про популярний засіб проти похмілля.