Ні для кого не секрет, що жінки, на відміну від чоловіків, більш емоційні і з цієї причини більше схильні до депресії. Ще б пак, жінка постійно думає про те, щоб всі в родині були ситі, здорові, щоб в будинку був порядок і затишок, щоб допомогти батькам. Саме сімейний стрес в 2,9 рази збільшує у жінок ризик виникнення серцевого нападу.

А ще чоловіки і жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може виглядати у жінок зовсім не так, як у чоловіків. Через це жінки часто невчасно звертаються за медичною допомогою і ризикують померти.

При цьому лікарі нагадують, що у багатьох людей тривожні симптоми можуть проявлятися за кілька місяців або навіть довше до серцевого нападу. Про це пише Голос UA.

Відзначимо, що практично завжди серцевий напад проявляється болем, який має пекучий характер в грудях, чи стискає за грудиною. Це триває кілька хвилин або відступає і знову повертається.

"На мені ніби сидить слон", - кажуть ті, хто це пережив.

За даними британського фонду серця (BHF), атипові симптоми, з якими часто стикаються жінки, також включають:

  • утома;
  • загальне почуття занепокоєння;
  • перманентний дискомфорт;
  • біль у спині;
  • біль в животі.

Особливого представлення потребує такий симптом як "зниження витривалості". Він відображає здатність людини продовжувати вправи до виснаження. Зниження витривалості-менш відомий симптом раннього попередження серцевого нападу, але не менш важливий.

До речі, важливо також знати симптоми, які прямо вказують на швидке наближення серцевого нападу.

До них відносяться:

  • дихання стає частим і поверхневим, але при цьому нічого не болить;
  • можуть хворіти одна або обидві руки, шия, плечі, щелепу або живіт;
  • часто болить між лопатками;
  • може з'явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт або виникне запаморочення і нудота.

Важливо не ігнорувати симптоми і не чекати коли вони стануть серйозними, адже після настання серцевого нападу, на надання допомоги у людини є в запасі лише 10 хвилин.

До речі, щоб знизити ризик виникнення проблеми, лікарі рекомендують дотримуватися здорової дієти з великою кількістю фруктів і овочів, регулярно займатися спортом, підтримувати здорову вагу, алкоголь вживати рідко і в обмежених кількостях, а також не курити.

Важливо пам'ятати, що у жінок, що палять у віці до 39 років, ризик розвитку інфаркту в 6 разів вище, ніж у некурящих.

Нагадаємо, що Євген Комаровський розповів, що можуть означати набряклі ноги.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям назвали продукти, які допоможуть серцю.