Кажуть, Як Новий Рік зустрінеш, так його і проведеш. На стіл цього свята зазвичай потрапляють найбажаніші кулінарні страви. Але от біда, салати на майонезі, жирні і смажені страви, гострі закуски, м'ясні нарізки, соління, кремові торти, цитрусові і алкоголь – все це стає важким випробуванням для нирок, печінки, серця і особливо шлунка.

Ніхто не стане заперечувати, що Новий рік це не тільки самий радісний свято, а й самий екстремальний. Ще б пак, все те, що готується кілька днів, за одну ніч повинен переварити наш шлунок. Ось і виникає таке неприємне явище як печія.

Особливий дискомфорт разом з печією доставляють також нудота, метеоризм і відрижка.

Це неприємне явище, яке виникає, як правило, після їжі може тривати годинами, тому потрібно знати способи, які допоможуть швидко і ефективно усунути проблему.

Лікарі в один голос стверджують, що ігнорувати печію не можна.

"Кисле середовище шлунка призначена для перетравлення їжі. Якщо кислота потрапляє в стравохід, відбувається опік", - пояснюють фахівці.

Як правило, печією страждають люди із зайвою вагою, вагітні і палять, однак, через фізичних навантажень, якими людина займається відразу після прийому їжі, печія може виникати навіть у здорової людини.

Причина:

• переїдання;
* певна їжа: цитрусові, кава, гостра їжа, газовані напої;
* деякі лікарські препарати;
* стрес.

Професор медицини в Університеті Еморі (США) Луїза Чанг напередодні новорічних свят нагадала, що нормальний обсяг шлунка 0,5−1 л і саме така кількість їжі має надходити в нього за один її прийом.

"Якщо обсяг їжі більше, шлунок розтягується. Фізіологічна норма розтягування - до 3-4 літрів, але в новорічну ніч людина може вжити і більше їжі, тому кислотного рефлюксу не уникнути" - заявила вчена.

ДО РЕЧІ, фахівець підкреслила, що потрібно відмовитися в Свято від занадто облягає одягу, так як вона передавлює внутрішні органи, а це так само, як і зайва вага, створює додаткове зовнішнє навантаження на стінки шлунка і призводить до закидання кислоти в стравохід.

Цікаво, що багато чоловіків, які страждають від печії, отримують полегшення, всього лише замінивши ремінь на підтяжки.

Крім цього, Луїза Чанг рекомендувала відмовитися від продуктів-тригерів. До них відносяться алкогольні напої, шоколад, кава, цитрусові, м'ята, смажені продукти, гостре і солоне.

Щоб налагодити роботу шлунково – кишкового тракту фахівець порекомендувала за 1 годину до прийому їжі випивати 15 крапель хітозану, а через 30 хвилин розвести в половині склянки теплої води 1 ч.л. прополісу і випити-це поліпшить обмін речовин і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Якщо ж печія не проходить і з'являється системно, потрібно звернутися до гастроентеролога.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що дієтолог розповів про ідеальну кашу для свят.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у МОЗ розвіяли міф про популярний засіб проти похмілля.

Також "Hyser" писав, що названі незвичайні симптоми діабету 2 типу.