У житті людини немає нічого важливішого за здоров'я. І правда, за гроші зараз можна купити практично все, але в багатьох випадках навіть вони не можуть допомогти в боротьбі з хворобами. Ось чому профілактика захворювань-це важливо.

Коли людина вимовляє фразу" вікові захворювання", то під цим поняттям маються на увазі як дитячі хвороби, так і хвороби похилого віку. І якщо перші пов'язані з нестачею імунітету, то другі - з проявом накопичених за довге життя хвороб і порушень в організмі.

Щоб вчасно помітити уповільнення обмінних процесів в організмі і виснаження життєвих сил, лікарі рекомендують не тільки повноцінно харчуватися, зосередитися на позитивних емоціях і час від часу проводити психологічну релаксацію, а й щорічно проходити базове обстеження, щоб виявити можливі проблеми на самому початку і вчасно приступити до лікування.

Так, невролог, кандидат медичних наук, експерт iHerb Марина Штерн склала перелік аналізів актуальних як для жінок, так і для чоловіків після 40 років. Про це пише Голос UA.

Гормон тиреотропін має дуже важливе значення для організму, так як він синтезує гормони трийодтиронін (Т3) і тироксин (Т4), які впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, психіки, функції статевої та судинно-серцевої систем. Крім того, аналіз крові на гормон ТТГ - основне дослідження для діагностики захворювань щитовидної залози.

Ще одним з простих, але досить інформативних аналізів є загальний (клінічний) аналіз крові (ОАК). Так, підвищення кількості лейкоцитів вказує на запальні процеси або інфекції в організмі, а ось високий показник тромбоцитів – наслідок запальних процесів, онкологічних захворювань крові або фізичної перевтоми. При цьому знижена кількість тромбоцитів завжди вказує на хворобу печінки або селезінки.

Аспартатамінотрансфераза( АСТ), аланінамінотрансфераза( АЛТ), білірубін загальний, гамма-глутамілтрансфераза( ГГТ), лужна фосфатаза - значення і співвідношення даних показників розкриває стан жовчного міхура і печінки, вказує на наявність хронічного гепатиту, А також зміни у функції відтоку жовчі.

С-реактивний білок ультрачутливий - дозволяє оцінити процеси, що відбуваються в стінках судин, що дає можливість визначити ризик варикозного розширення вен і прояви інших судинних захворювань.

Вітамін D сумарний, загальний кальцій, неорганічний фосфор, лужна фосфатаза дають розуміння про стан тканини кісток, ризик онкології та аутоімунних захворювань.

Раково-ембріональний антиген (РЕА) - важливий онкомаркер. Може підвищуватися не тільки при онкологічних, а й інших хронічних захворюваннях. У поєднанні з іншими даними дозволяє запідозрити гепатит і цироз, панкреатит, виразковий коліт, бронхіт і деякі інші захворювання. При наявності пухлин ступінь збільшення пропорційна масі пухлинної тканини.