Експерти розповіли про те, який пульс є нормальним для жінок і для чоловіків

Серце - один з головних органів в тілі людини, який качає кров по органах, насичуючи їх киснем і поживними речовинами, а також переносить відходи в легені і нирки для того, щоб їх виводити. Саме тому вкрай важливо стежити за здоров'ям серця. Одним з головних сигналів про порушення роботи серця є відхилення від норми частоти пульсу. Про це повідомляє iнформаційний портал "joinfo".

В іспанському фонді серця пояснять, що пульс або частота серцевих скорочень — це кількість разів, яке серце скорочується протягом однієї хвилини або, простіше кажучи, кількість ударів в хвилині.

Для того, щоб серцево-судинна система працювала в нормальному режимі, скорочення повинні відбуватися з певним тиском і частотою, хоча частота і може відрізнятися в залежності від деяких факторів.

Нормальний пульс в стані спокою може становити від 50-60 ударів до сотні ударів в хвилину, хоча цифра може і трохи відрізнятися в залежності від фізіологічних особливостей кожної людини.

Вимірювання і контроль пульсу є досить простими, однак, одночасно з тим, є вкрай важливими для гіпертоніків або людей, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи. Хоча сьогодні випускається досить велика кількість пристроїв, які самі вимірюють пульс, такі як фітнес-браслети або часті, легко виміряти пульс самостійно може кожна людина.

Для цього потрібно намацати на тілі точку, в якій відчувається пульсація. Це може бути як внутрішня поверхня зап'ястя, так і бічна частина шиї під щелепою. Вказівним і середнім пальцем потрібно злегка натиснути на цю точку, після чого потрібно порахувати удари, що виникають протягом однієї хвилини.

Після народження у немовлят обох статей досить частий пульс - 130-140 ударів в хвилину, що є нормою. У міру дорослішання куль людини сповільнюється, поки не стабілізується приблизно до 20 років.

У жінок пульс в цілому дещо частіше, ніж у чоловіків. У віці від 20 до 29 років нормальний пульс у жінки становить від 78 до 94 ударів в хвилину, від 29 до 39 років — 80-96 ударів в хвилину. До 49 років нормальним значенням пульсу є від 80 до 98 ударів в хвилину, а з 50 — від 84 до 102 ударів в хвилину.

У молодих чоловіків у віці від 20 до 29 років в стані спокою нормальний пульс становить від 70 до 84 ударів в хвилину, хоча і більш низький пульс, наприклад, 62-68 ударів в хвилину також є нормальним.

З віком у чоловіків поступово починає рости пульс. У віці 30-39 років нормальним пульсом вважається 74-84 удари в хвилину, у віці 40-49 років — 74-88 хвилин, а після 50 років — 76-88 ударів в хвилину.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що дієтолог розповів про ідеальну кашу для свят.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у МОЗ розвіяли міф про популярний засіб проти похмілля.

Також "Hyser" писав, що названі незвичайні симптоми діабету 2 типу.