Кажуть, у Новий Рік п'ють навіть язвенники і непитущі. І хоч це жарт, проте до вибору алкоголю на новорічне застілля потрібно підходити усвідомлено.

Всі знають, що головними новорічними напоями вважаються шампанське і ігристе вино, які ось уже кілька десятиліть є справжньою окрасою святкового столу. Ось тільки дієтологи попереджають, що шампанське відноситься до легкого алкоголю, що збуджує апетит, тому його найкраще випити на початку вечора в невеликій кількості і на цьому зупинитися.

Дієтолог Людмила Бабич нагадала всім українцям, що вуглекислота, яка утворює "бульбашки" в шампанському, прискорює всмоктування алкоголю в кров.

Таким чином, якщо після шампанського випити чарку міцного алкоголю, сп'яніння настане дуже різко.

"І вже точно не варто пити шампанське після вживання міцніших напоїв", - попередила фахівець з правильного харчування.

До речі, якщо ви хочете придбати дійсно якісне шампанське, а не" газовану воду з солодким порошком", то доведеться витратити від 500 грн. Також слід пам'ятати, що скло пляшки має бути темним і непрозорим, а закрите шампанське повинно бути пробкою з коркового дерева, а не пробкою з пластика, так як це може негативно відбитися на смакових якостях напою. Справжні цінителі шампанських вин рекомендують звернути увагу на французьке Cremant і італійські Prosecco, Spumante.

До речі, для новорічного столу, на думку експертів з етикету, не підходять коньяк, віскі або ром. Це благородні напої, і їх, як правило, п'ють в кінці гарної трапези, смакуючи кожен ковток.

Так, наприклад, коньяк добре поєднується лише з твердими сирами, паштетами, маслинами, морепродуктами, нежирним м'ясом, фруктами, десертами і кавою.

А ось дорогі віскі вимагають лише насолоду смаком і ароматом напою, тому з закускою не поєднуються. Виняток-більш прості сорти віскі, до них можна подати сири (гауда, пармезан, чеддер), страви з баранини і яловичини, морепродукти, бутерброди, горішки або шоколадні цукерки.

І ще, на новорічному столі обов'язково повинна бути мінеральна вода без газу. Соки краще пити по мінімуму, особливо нектари з додаванням цукру. Єдиний виняток-томатний або овочевий соки, вони лише допоможуть травленню і швидше насичують.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, де в Україні на Новий Рік випаде сніг.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у ПЦУ розповіли, коли православні українці святкуватимуть Різдво.

Також "Hyser" писав, що у Києві на Новий Рік посилили карантинні обмеження.