За даними ВООЗ, майже третина усіх смертей у світі відбувається внаслідок серцево-судинних захворювань. Чверть дорослих українців знаходиться під потенційною загрозою серцевого нападу. Водночас, у 80% випадків серцево-судинним захворюванням можна запобігти, змінивши свій спосіб життя.

Не просто так в народі існує такий вислів, що "одне яблуко в день залишить лікаря без роботи". І справді, ці плоди здавна вважались скарбницею потрібних для організму вітамінів та мікроелементів. А ще яблука містять денну норму флавоноїдів, які відіграють значну роль у метаболізмі і потрапляють в наш організм тільки з рослинною їжею.

Що ж стосується "захисту серця", то клітковина, що міститься в яблуках знижує рівень холестерину в крові, таким чином очищаючи судини від холестеринових бляшок, калій активує роботу видільної системи, а пектин допомагає виводити з організма шкідливі речовини. Як висновок, щоденне вживання яблук є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо.

Крім того, людям, схильним до серцевих захворювань, рекомендовано включати в раціон різні сухофрукти. Причина саме такого вибору - ці продукти багаті на калій і природні антиоксиданти, які допомагають захистити серце і судини від вільних радикалів. Найефективніше справляється із функцією зміцнення серцевого м'язу курага. Її користь полягає у великій кількості калію, магнію, заліза і вітамінів групи В.

Також, всім, хто страждає серцево-судинними захворюваннями, дієтологи рекомендують в сезон налягати на гарбуз. Цей помаранчевий овоч, завдяки великій кількості калію, має здатність виводити зайвий холестерин з організму і нормалізувати тиск, а бета-каротин захищає судини від атеросклерозу.

Вживання горіхів (грецькі, кедрові та мигдаль) декілька разів на тиждень може знизити ризик серцевого приступу на 30-50%.

І наостанок - якщо м'яса для серця бажано їсти якомога менше, то на рибу, навпаки, варто налягати при кожному зручному випадку, особливо на жирну (сьомга, форель, скумбрія, оселедець, тунець), яка є джерелом Омега-3-кислот. Регулярне вживання риби, як мінімум 2-3 рази в тиждень, покращує склад крові і перешкоджає утворенню тромбів.

До слова, до продуктів, від яких варто відмовитись, якщо вже є проблеми із серцем та судинами відносяться:

  • напівфабрикати, копченості;
  • гамбургери;
  • ковбаси і готові соуси;
  • гострі і солені страви;
  • м’ясо з високим вмістом рослинного жиру (краще переорієнтуватись на нежирну телятину, кролика, курку та індичку);
  • свіжа випічка;
  • кава, міцний чай та наваристий бульйон.

Нагадаємо, що українцям розповіли, чим може бути небезпечний омлет.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям назвали приховані симптоми раку у чоловіків.

Також портал "Hyser" писав, що Євген Комаровський розповів про тягу до солодкого.