Ще три роки тому людство розпочало активні пошуки дієвих засобів запобігання розповсюдженню вірусу COVID-19, адже неодноразово за історію цивілізації вдавалось побороти смертельні інфекційні хвороби саме завдяки формуванню колективного іммунітету. І ось, рішення проблеми є, а разом з ним і супротив певної частини населення. В таких умовах держава має свої важелі впливу.

Так, зараз вакцинація від COVID-19 в Україні є добровільною. Разом з тим, оскільки в питанні вакцинування фігурують не лише права однієї людини (право на відмову від нього), а й інтереси суспільства вцілому та держави зокрема, то влада, шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів, може обмежити громадянина, що відмовився від щеплення в реалізації деяких його особистих прав.

Таким чином, в певних сферах суспільства невакцинованих працівників було вирішено в Україні відсторонювати від роботи без збереження заробітної плати.

На днях МОЗ України своїм наказом розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Про це інформують на офіційному вебсайті МОЗ.

Отже, із 17 січня 2022 року обов'язкові щеплення повинні мати тепер уже працівники:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

"Це рішення необхідне для захисту життя і здоров’я українців та їхніх близьких", – пояснив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, зазначивши, що всі ці люди щодня взаємодіють із великою кількістю населення, а тому мають підвищений ризик інфікуватися на коронавірусну хворобу.

Разом з тим люди, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень не підлягатимуть обов'язковій вакцинації. Сімейні лікарі у цьому випадку керуються Переліком медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень № 595, затвердженим наказом МОЗ України від 16 вересня 2011 року.

Раніше Hyser писав про те, які професії увійшли в список для обов'язкової вакцинації.

Також Hyser повідомляв, що в Україні змінили правила карантину.

Нагадуємо, як отримати тисячу гривень за вакцинацію.