Свіже повітря, масковий режим і чисті руки - ось уже третій рік Україна намагається "адаптуватись" до співіснування з новою хворобою з китайського Уханю. От тільки найгірші побоювання вірусологів справдились, бо подолати хворобу навіть спільними зусиллями всіх країн неможливо, бо вірус постійно мутує і вже зараз відомо про понад 50 значущих змін у його формулі. Найбільше занепокоєння викликає Omicron.

І справді, мутацію коронавірусу Omicron не можна назвати просто черговою, бо вірус, за словами вчених зі світовим ім'ям, змінився за багатьма показниками. Так, вони заявляють, що "цілий букет змін в Omicron допомагають штаму краще ховатися від антитіл або більш ефективно заражати клітини".

Крім того, особливістю нового штаму коронавірусу являється те, що він передається від людини до людини в 4,2 рази частіше, ніж "Дельта"-штам. При цьому нова варіація може обходити імунну систему як у вакцинованих, так і у тих, хто уже раніше перехворів.

В четвер, 16 грудня, стало відомо, що Omicron дістався уже до Польщі, тому виявлення нових випадків очікується з дня на день і в Україні.

"Випадок хвороби зафіксували у Катовіце. Штам підтвердили у 30-річної громадянки Лесото", - йдеться в повідомленні МОЗ Польщі.

Так як симптоми нового варіанту коронавірусу Omicron дуже відрізняються від тієї мутації, яка поширювалася раніше, то в МОЗ України вирішили ще раз по них наголосити.

Отже, головні п'ять симптомів, які повинні насторожити: втома, нічна пітливість, першіння в горлі, сухий кашель, легкі болі в м'язах. Чиновники закликали людей із трьома традиційними симптомами робити ПЛР-тест якомога швидше, зважаючи на останні висновки вчених.

"Цей варіант мутації абсолютно божевільний... Omicron, як і Дельта-штам, взаємодіє з епітелієм легень – нижніх дихальних шляхів. Тому він швидше спускається у легені, викликаючи пневмонію. Ми занепокоєні цим, оскільки раніше відсоток пацієнтів із пневмонією був меншим", — зазначають вчені.

Цікаво, що у фармацевтичній компанії Moderna уже заявили, що люди, особливо з ослабленим імунітетом, можуть заражатися відразу двома штамами коронавірусу - "Дельтою" та "Омікроном".

До слова, у Всесвітній організації охорони здоров'я не виключають, що новий штам здатний змінити хід пандемії, бо кількість мутацій в штамі Omicron носить безпрецедентний характер. Загалом же, за весь час пандемії були виявлені три випадки так званої рекомбінації штамів, які в підсумку не призвели до виникнення нової мутації і не викликали новий спалах інфекції.

Раніше Hyser писав про те, які професії увійшли в список для обов'язкової вакцинації.

Також Hyser повідомляв, що в Україні змінили правила карантину.

Нагадуємо, як отримати тисячу гривень за вакцинацію.