Здоровий сон вже давно не сприймається людиною як можливість просто "мозку відпочити". Не дарма в медицині є навіть окремий напрямок з питань сну, яке називається сомнологія. При цьому вчені всього світу вже провели величезну кількість досліджень на цю тему і ось останнє з них.

Так, стало відомо, що вчені знайшли взаємозв'язок поганого сну і рівня цукру в крові. Виявляється, засипання після півночі або банальний переривчастий сон впливає на здатність організму повертати рівень глюкози в норму після їжі, пишуть росЗМІ.

При цьому тривалість сну вже втрачає своє значення і вагомість. Це означає, що навіть якщо людина заснула о першій годині ночі і прокинувся о 12 годині дня, то організм все одно перетравлює перший прийом їжі неоптимально.

"Правильне харчування, фізичні навантаження і сон - це основа здорового способу життя. Але сон не можна розділяти", - говорить Пол Френкс з Лундського університету, Швеція.

У дослідженні, яке такі результати виявило взяли участь трохи менше тисячі осіб.

Так, протягом двох тижнів учасники носили датчики для відстеження сну і пристрої для моніторингу рівня глюкози, яке реєструвало рівень цукру в крові кожні 15 хвилин. Також вони їли спеціальні сніданки.

За результатом обробки даних 953 учасників, виявилося, що у людей, які переривають свій сон, а також у тих, хто пізно лягає, після їжі більш високий рівень цукру в крові і більш повільний метаболізм.

Френкс і його колеги припустили, що організму просто потрібно більше часу, щоб відновитися від припливу цукру в крові під час сніданку.

За словами Френкса, хронічно високий рівень цукру в крові може призвести до діабету 2 типу та інших метаболічних проблем, які впливають на довголіття та здоров'я. Зокрема, це може підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

До речі, сьогодні за статистикою в світі в середньому 50% людей не сплять рекомендовані 8 годин щоночі. І ця епідемія недосипання в основі багатьох хвороб, які вбивають лдей,— від Альцгеймера до раку, діабету і ожиріння.

Раніше Hyser писав про те, що юна українка народила дитину в 13 років.

Також писали, що у МОЗ попередили про вакцинацію щороку.

Нагадаємо, що у Криму критична ситуація з ковід.