Гіпертонія, або підвищений тиск, одна з провідних причин смертності в усьому світі. І найстрашніше в цьому те, що високий тиск не можна "відчути", в організмі немає для цього рецепторів, а допомогти організму, буває, потрібно дуже терміново. Саме тоді на допомогу приходять деякі фрукти і ягоди, які мають антигіпертензивним ефектом.

Так, стало відомо, що вживання в раціоні чорниці знижує ризик розвитку інфарктів, інсультів, а також онкології. Падіння артеріального тиску за рахунок корисних властивостей ягоди відбувається за рахунок підтримки чорницею функції кровоносних судин. Це можливо завдяки великій кількості каротину і вітаміну С, які відповідають за еластичність кровоносних судин.

До речі, така теза підтверджена лікарями і базується на висновках вчених, які вивчили вплив антоціанів чорниці і циркулюючих метаболітів на функцію судин.

Відомо, що в експерименті взяли участь 40 здорових чоловіків.

Частина з них щодня вживала напій, приготований з 11 грам порошку дикої чорниці (еквівалентно 100 г ягід), а інша частина – контрольний напій, який за смаком і кольором нагадував чорничний. Вчені при цьому контролювали артеріальний тиск у випробовуваних і розширення плечової артерії за допомогою методу FMD (Flow Mediated Vasodilatation).

В результаті з'ясувалося, що еластичність ендотелію судин поліпшувалася приблизно на 2% через дві години після вживання чорничного напою, а сам ефект зберігався протягом місяця.

Варто при цьому, однак, пам'ятати, що стійкий гіпотензивний ефект може бути досягнутий лише при тривалому вживанні чорниці, отже, використовувати її як основний засіб при лікуванні гіпертонії не можна.

Раніше Hyser писав про те, що доктор Комаровський розповів, що категорично не можна робити під час лікування антибіотиками.

Також писали, що лікарі розповіли, як підвищити імунітет в домашніх умовах.

Нагадаємо, що експерти розповіли про новий локдаун.