На сьогоднішній день майже весь світ живе за григоріанським календарем та святкує Різдво не 7 січня, а 25 грудня. Однак після повномасштабної війни Росії проти України, дискусія щодо переходу на новий календар, щоб відзначати всі великі свята разом зі світом, посилилась. Українська Греко-Католицька Церква в Україні сьогодні, 6 лютого 2023 року прийняла дуже важливе рішення для своїх вірян.

Так, стало відомо, що з 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії. Разом з тим деякі парафії зможуть користуватися юліанським календарем ще до 2025 року.

Про це повідомляє пресслужба УГКЦ, повідомляючи рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні.

"Взявши до уваги численні прохання вірян та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої церкви про назрілу потребу реформи літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації, УГКЦ в Україні вирішила перейти з 1 вересня на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії", — йдеться у постанові сесії архієрейського синоду УГКЦ.

Очільник УГКЦ Блаженніший Святослав пояснив, що Великдень та пов’язанні з ним свята святкуватимуть так, як і зараз. Проте "нерухомі свята", які мають конкретну дату, святкуватимуть за новим календарем, починаючи від 1 вересня 2023 року. Тобто Різдво 2023 року УГКЦ святкуватиме 25 грудня, а не 7 січня 2024 року.

"Церковний календар має два цикли або два види свят, які ми святкуємо. Одні з них ми святкуємо за сонячним календарем. І це так звані нерухомі свята – свята, які кожного року випадають на одну і ту саму дату. А є інша група свят, які ми святкуємо за місячним календарем. Це так звана "Пасхалія", тобто свята, які пов’язані зі святом Пасхи. І це є "рухомі свята", - наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Блаженніший Святослав закликав вірян не боятися змін, оскільки це буде тільки на краще та гарантуватиме Україні світле майбутнє.

За словами Глави УГКЦ, загалом календарна реформа відбуватиметься у два етапи. З 2023 року запрацює перша частина реформи, а до 2025 року католицька та православна Церкви дійдуть до спільного рішення щодо переходу на новий календар і свят Пасхалії.