Свого часу командир бригади псковського спецназу полковник Бушуєв став одним із перших у російській армії, хто потрапив у немилість до Володимира Путіна і був відсторонений від командування. Вся справа в тому, що саме він відмовився спрямовувати підлеглих у зону бойових дій через великі втрати, вступив у конфлікт із командуванням 20 армії та Західного Військового округу. Про те, чому так сталося, розповів у відвертому інтерв'ю боєць Нацгвардії із позивним "Фоксом".

У березні 2022 року всі видання писали про те, що на Харківському напрямку елітний псковський спецназ зазнає великих втрат особового складу і відмовляється виконувати накази, через що в командуванні ЗС РФ почалися конфлікти.

Боєць Нацгвардії з позивним "Фоксом" розповів про один із ключових епізодів цього протистояння. Відео було опубліковано у YouTube Східного оперативно-територіального об'єднання НГУ.

Так, за словами нацгвардійця, 27 лютого до Харкова почали заходити групи спецпризначення росіян та прориватися до центру Харкова. Згідно з розвідданими, отриманими українськими військовими, місто мали штурмувати друга окрема гвардійська бригада спеціального призначення, що дислокується в Пскові, а також 25-а окрема гвардійська мотопіхлива бригада та кілька підрозділів Росгвардії.

У спеціалізованій школі №134 бійці псковського спецназу обладнали форпост для подальшого просування до міста та захоплення важливих промислових об'єктів, вважаючи, що цей навчальний заклад – "ахіллесова п'ята" Харкова. Саме ця будівля і стала їхньою смертельною пасткою.

"Ми отримали наказ на штурм. За попередньою інформацією в районі (станції, - ред.) метро "Київська" була одна з груп сумнозвісних псковських спецназівців. У "Київського "Роста" (мережа супермаркетів, - ред.) вже була одна з ліній оборони Харкова, її тримала територіальна оборона Наскільки я знаю, "Фрайкор" були одними з перших, хто вів бій із ними. Там ще працювали колеги зі спецпідрозділу "Корд", – розповів Фокс.

За його словами, окупанти даремно розраховували на ефект раптовості, оскільки захисники Харкова мали великокаліберні кулемети, гранатомети, під вогневим прикриттям заходили до школи.

"Товариші з "Корду" вже мали спроби штурму, "швидкої зачистки", зібрали інформацію про супротивника, взяли бранця, який згодом розповів, хто він насправді, без "легенди"", – наголосив боєць.

За його словами, противник був підготовлений до бойових дій у місті, проте не врахував особливостей конструкції – вона була дерев'яна та палала, як смолоскип.

"Час грав проти нашого супротивника. Це була одна група тієї ж другої бригади, псковські спецназівці, було їх до тридцяти чоловік. І на той час вони вже всі забарикадувалися на горищі. Ми пішли зачищати кожне приміщення, кожен поверх цієї школи", - розповів "Фокс".

На заклики скласти зброю та здатися в полон, окупанти відповідали вогнем. Тим часом будівля палала і вибухала до самого ранку.

"Я знаю, що, як завжди, пропаганда РФ намагається зробити з цих хлопців героїв, але це не так. Єдине, що вони зробили, це без честі загинули - згоріли живцем. Врятувався тільки полонений. Коли вогонь дійшов до горища, вони почали самі вистрибувати у протигазах із будівлі", – розповів нацгвардієць.

Його слова підтверджував свого часу і керівник Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи протидії гібридним загрозам, яка здійснює свою діяльність у рамках співробітництва Україна – НАТО, Олександр Данилюк на своїй сторінці у Facebook .

"Згідно з даними української розвідки, у другій окремій бригаді спецназу ЗС РФ (Псков) в результаті боїв на харківському напрямку вже понад 30 загиблих, 26 поранених і більше 50 зниклих безвісти, 7 здалися в полон", - заявив він раніше.

Читайте також:

Путіну прямо заявили: зайдеш до Казахстану – всі степи будуть завалені російськими солдатами

Олена Зеленська розповіла про відносини з родичами з Росії. Через таке багато хто пройшов

Розганяв російські наративи: СБУ затримала ректора Почаївської семінарії