Згідно статистики, українці зараз складають 8% населення Польщі. Ще б пак, загальна кількість українців, які мешкали у Польщі до війни та прибули в країну у статусі біженця після 24 лютого 2022 року становить 3,37 мільйонів осіб. Всього ж, від початку війни, польсько-український кордон перетнуло 5 мільйонів 676 тисяч українців тікаючи від ракетного терору Росії.

Попри те, що польський народ гостинно прийняв всіх, хто опинився в скрутних життєвих обставинах, але допомога не може бути вічною. Наразі є потреба зменшити податкове навантаження на громадян Польщі.

Саме тому прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що для українських біженців змінюються умови прийому у його країні. Так, з березня 2023 року їхнє проживання у колективних установах розміщення стане платним.

Про нововведення повідомляє "Польське радіо".

Оплату запровадять для тих українських біженців, які перебувають у колективних установах розміщення понад 120 днів. Так, нашим землякам потрібно буде покривати спочатку 50% вартості проживання, а за кілька місяців – 75%.

Цей обов’язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

Моравецький заявив:

"Ми готуємося до можливої ​​наступної хвилі біженців. Тому що вже сьогодні в Україні кілька мільйонів людей не мають доступу до електроенергії, води, елементарних побутових умов, санітарних. Тому ми готуємося до такої хвилі біженців і хочемо, щоб система була відповідно підготовлена, щоби польські платники податків менше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців".

Читайте також:

"Три сокири" у дії: як ЗСУ б'ють по путінських окупантах і женуть їх з України

Російські окупанти закриваються в обороні по всьому фронту. У Генштабі зробили заяву

Основна мета призначена: експерти розповіли, куди буде спрямовано основний удар рашистських окупантів