Стало відомо, що на сайті Верховної Ради оприлюднено законопроект №7026, в якому пропонується з усією суворістю закону карати власників елітних автомобілів за порушення правил дорожнього руху. Так, за деякі порушення штрафуватимуть на півмільйона гривень. Про це пише 24 канал .

Якщо ініціативу народних депутатів президенської фракції "Слуга народу" буде прийнято, то водій (не власник) дорогого автомобіля за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння або невиконання вимоги про зупинення має заплатити півмільйона гривень.

Також у пояснювальній записці сказано, що штрафи можуть зрости вдесятеро за непристебнутий ремінь безпеки, проїзд на червоне світло, перевищення швидкості, невиконання вимог про зупинку, залишення місця ДТП тощо.

У свою чергу, Інститут законодавчих ідей виявив у законопроекті корупційний ризик – дискримінаційний підхід до визначення розмірів штрафів, що може призвести до здирництва хабарів, щоб уникнути величезних санкцій та полювання на "багатих" порушників. Вартість автомобіля, який потрапив у ДТП, жодним чином не впливає на наслідки порушення.

Практика показує, що це може впливати лише на те, чи водій понесе відповідальність, коли "в бій" йдуть зв'язки та гроші. Таким чином, законодавча ініціатива більше є популістською, ніж працюватиме насправді.

До речі, варто розуміти, який автомобіль вважається елітним. Так, у законопроекті зазначено, що "елітним транспортним засобом" слід вважати легковий автомобіль, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів встановлених законом мінімальних заробітних плат (включно). На 2022 рік це становить 2437500 (приблизно $85 000).

Читайте також:

Силовики вже готують заміну Путіну: у розвідці назвали ім'я несподіваного кандидата .

І знову HIMARS: ліквідовано чергового кремлівського генерала. Скоро їх не залишиться .

Залишилося не так уже й довго: астролог розповів, коли рухне Кримський міст .