З якої саме причини, крім збільшення у вазі, шкідливо їсти перед сном

Про те, чому слід уникати рясного харчування у нічні години, розповів YouTube-канал "Научпок".

В першу чергу необхідно проаналізувати, як відбувається метаболізм в організмі людини. Обмін речовин ділиться на два типи: анаболізм і катаболізм. У першому варіанті отримана від їжі енергія відразу передається в тканини (жир або м'язи), у другому - відбувається розщеплення поживних речовин на більш прості, з одночасним вивільненням енергії.

Відзначимо, що обидва ці процеси контролюються гормонами, які виробляє наше тіло. Кортизол і адреналін сприяють метаболічному розпаду речовин(катаболізму), а в бік анаболізму обмін зміщують тестостерон, соматотропін і інсулін. Однак, все залежить і від часу доби: в нічний час травлення сповільнюється, але їжа все одно перетравлюється.

"Нічний дожор". Фото: скріншот YouTube-відео.
"Нічний дожор". Фото: скріншот YouTube-відео.

Лікарі-дієтологи підкреслюють, що організм людини адаптується до повторюваних регулярно умов, і може звикнути до калорійних вечорів і ночей. І саме тому необхідно розумно розподілити добову норму одержуваних кілокалорій - в цьому випадку на вечерю можна їсти все що завгодно, крім борошняних і кондитерських виробів, а також солодких і алкогольних напоїв.

І справа зовсім не в тому, що є небезпека набрати зайву вагу, а в збільшенні глікемічного індексу, тобто рівня вуглеводів в крові, від яких підіймається вироблення кортизолу, і знижується виділення мелатоніну(гормон епіфіза, що регулює добовий ритм всіх живих організмів). Результатом може стати безсонна ніч і хронічна втома в ранкові години.

Детальне відео про шкоду "нічного дожора" доступно трохи нижче.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, який рослинний сік допоможе довше зберігати когнітивні функції мозку.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, які звичайні харчові продукти несуть ризик зміни артеріального тиску.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що експерти підказали, на яку інформацію необхідно звернути увагу, вибираючи вино при покупці.