У новому дослідженні, за даними Ексетерського університету, вчені встановили, що буряковий сік здатний покращувати роботу мозку і зміцнити стінки судин.

Про це повідомило закордонне видання ETimes посилаючись на статтю в журналі "Redox Biology".

Відзначається, що в дослідженні взяли участь 26 здорових літніх людей, їх розділили на дві групи. Перша група повинна була пити сік з буряка, який насичений нітратами, а друга - безнітратний напій плацебо.

Експеримент тривав десять днів. Учасники повинні були випивати призначений їм напій два рази в день.

Як показали результати, після десятиденного вживання бурякового соку збільшилася кількість корисних бактерій в ротовій порожнині, покращилося когнітивне здоров'я, а також судини. Систолічний кров'яний тиск у випробовуваних знизився в середньому на п'ять пунктів.

Як пояснили фахівці, буряк, також як і шпинат та селера, багата на неорганічні нітрати. При контакті з бактеріями ротової порожнини вони відіграють важливу роль в перетворенні нітрату в оксид азоту, який допомагає регулювати роботу судин і вироблення нейромедіаторів.

Люди похилого віку, як правило, мають нижчий рівень оксиду азоту. А тому погіршується здоров'я судин і когнітивні здібності.

За вмістом заліза буряк поступається тільки часнику. Ці мікроелементи активізують роботу кровотворення і регулюють обмін речовин.

Також відомо, що в буряку є мікроелементи рубідій і цезій, антоціани, вітаміни С, В1, В2, Р, РР, фолієва кислота. Вона займає одне з перших місць по забезпеченню організму фосфором, кальцієм, магнієм, натрієм і хлором. Її коренеплоди містять велику кількість йоду.

Раніше "Нyser" писав про те, що лікарі назвали найшкідливіший натуральний сік для печінки.

Також наш портал повідомляв, який овоч захищає від деменції і недоумства.

Нагадуємо, які дієтичні продукти притягують зайві кілограми.