Не так давно радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко в інтерв'ю BBC відзначився гучною заявою щодо поліпшення життя пенсіонерів. Так, він запропонував за допомогою "Дія "за принципом "Е-підтримки" впровадити в Україні "продуктові картки" для найбільш вразливих і незахищених верств населення. Устенко впевнений, що якщо така система успішно функціонує в Штатах, то приживеться і в Україні. Ось тільки не всі поділяють його ентузіазм.

Стало відомо, що українські експерти скептично поставилися до такого нововведення.

Так, наприклад, експерт Українського центру аналітики та безпеки Ігор Гуськов розповів журналістам про ті причини, чому американський досвід не приживеться в Україні. Його думку опублікував Апостроф.

В першу чергу експерт звертає увагу правлячої партії на те, що в США картки є лише доповненням до високих соціальних стандартів незахищених верств населення, а не глобальним інструментом вирішення проблеми. Таким чином він закликає Зеленського не підміняти поняття і провести реформи, щоб пенсіонери отримували гідну пенсію, а не якусь популістську допомогу у вигляді карт або "Діі".

Крім того, Гуськов нагадав, що 268 народних депутатів підтримали дефіцитний бюджет України на 2022 рік. Так, при затвердженому дефіциті бюджету в сумі 188 млрд грн, він не розуміє де держава збирається взяти ще 50 млрд на продукти. У зв'язку з цим сама ідея ризикує залишитися нереалізованою.

Як приклад експерт навів історію свого батька, військового пенсіонера, який кілька років домагається виконання Пенсійним фондом судового рішення про підвищення пенсій. У той час як для Америки така ситуація була б нонсенсом, говорить він.

"Я йшов сюди, спілкувався з дуже близькою людиною - моїм батьком. 76 років, військовий пенсіонер протягом двох років домагається виконання Пенсійним фондом рішення суду про підняття пенсій. Ви уявляєте таку ситуацію в Сполучених Штатах? І мені батько як військовий пенсіонер каже банально просто – не потрібно ніяких продуктових карток, дайте те, що ми заробили. Дайте те, що держава зобов'язана віддати в рамках соціального захисту", – підкреслив фахівець.

Раніше Hyser писав про те, кого порадують додатковими виплатами в 2022 році.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як "заробляти" на субсидіях.

Нагадаємо, що у Кабміні стривожили новим прогнозом щодо цін на комуналку.