Багато городників зазвичай пов'язують виникнення гіркоти в огірках з недостатнім поливом. Проте експерти вказують на інший ключовий фактор: спосіб збирання плодів.

Гіркота в огірках викликається кукурбітацином – речовиною, яку рослини виробляють як захисна реакція на пошкодження. При необережному поводженні з батогами під час збирання урожаю активується біохімічний захисний механізм, і кукурбітацин накопичується в плодах.

Сорти з тонкими пагонами та ніжною шкіркою особливо вразливі. Навіть кілька різких ривків можуть пошкодити стебла, викликавши вивільнення ферменту, який поширюється по всій рослині і вражає не лише зібрані огірки, а й ті, що ще зріють.

Щоб уникнути гіркоти, городникам рекомендується збирати огірки з особливою обережністю:

Тримайте батоги однією рукою, а іншою акуратно відокремлюйте плоди.

Огірки, фото: youtube.com
Огірки, фото: youtube.com

Не скручуйте і не відривайте огірок від стебла.

Збирайте урожай рано вранці, коли рослина досить зволожена і менше схильна до стресу.

Найбільша концентрація кукурбітацину міститься у шкірці та підставі плода. Видалення шкірки та зрізання денця значно зменшують неприємний присмак.

Якщо рослина вже пошкоджена, калійне добриво та невелика пауза у збиранні урожаю можуть допомогти знизити рівень стресу. Згодом це дозволяє рослині відновитися і запобігає подальшому накопиченню кукурбітацину.

Також деякі сучасні гібриди генетично менш схильні до гіркоти. Тим не менш, навіть ці огірки можуть придбати неприємний присмак, якщо не дотримуватись правил акуратного прибирання.

Нагадаємо, обов'язково зробіть це перед посадкою часнику озимого: рекордний урожай гарантований

Раніше «hyser» повідомляв, терміново обробіть цим помідори, щоб урожай не перетворився на бур'яни: рятуйте овочі та свою працю

Як повідомляв «hyser», обов'язково посадіть ці овочі після збирання врожаю картоплі: город стане в рази пліднішим