У мережі повідомили, що на території Румунії на даний момент зберігається унікальний автомобіль - броньований Skoda VOS. Справа в тому, що цей екземпляр справді унікальний, і він має особливу історію.

Є відомості, що Škoda VOS – давно забутий броньований лімузин. Він проводився з 1948 по 1953 рік для еліти та високопосадовців. Дуже багато може сказати його абревіатура. VOS перекладається як «державний персональний спеціальний».

Відомо, що автомобільний завод Skoda Auto, раніше відомий як Млада-Болеславський, отримав унікальне завдання створити броньований автомобіль для державних чиновників. Також є відомості про те, що уряд спочатку звертався до Tatra та Praga, проте ті відмовилися від втілення цього проекту. Ймовірно, що ці компанії просто забоялися, що може піти не так.

Після цього фахівці Млада-Болеслава (нинішні Skoda Auto) приступили до роботи з унікальним і важким проектом на чолі з Олдржихом Медуною.

Через деякий час замовники вирішили перевірити прототип, але він їм не сподобався, оскільки зовнішність виявилася не дуже підходящою. Це говорить про те, що розробникам довелося працювати від початку, а за дизайн броньованого авто взялася компанія Karosa.

Важливо повідомити про те, що коли першій леді Марті Готвальд було важко сісти в лімузин, розробники вирішили подовжити його, щоб задні двері стали більше.

Також міністр внутрішніх справ Вацлав Носек не оцінив сидіння бронеавто, оскільки вони були нібито надто жорсткими. Було ухвалено рішення нашпигувати їх пір'ям. Ще генсек ЦК Комуністичної партії Чехословаччини Рудольф Сланськи вимагав м'яку підвіску через вагітну дружину.

Є відомості, що таких Skoda VOS було випущено лише 107 екземплярів. Потрібно наголосити, що таких броньованих авто було всього 37 штук.

Найцікавіше в тому, що свого часу такою машиною їздила Ана Паукерова, яка була румунським комуністичним політиком, її називали «Сталін у спідниці». Коли Skoda VOS була в її руках, то авто переробили на дрезину. Так, броньована машина їздила рейками і могла розганятися до 115 км/год.

Читайте також:

Це вбереже автомобіль та ваш гаманець. Як за кілька секунд перевірити якість бензину

Чорний ворон: в Україні продають унікальний автомобіль 1937 року. Фото