Ряд українських АЗС 15 лютого підвищили ціни на бензин і дизельне паливо. Це була реакція на нові зміни від Мінекономіки.

Про подорожчання повідомляють в Консалтинговій групі "А-95" з посиланням на дані щоденного моніторингу роздрібного ринку нафтопродуктів, пише "Сьогодні".

На WOG і ОККО бензин марки А-92 і А-95 варто 35,99 і 36,75 грн/л відповідно. Його ціна зросла на 1 і 0,91 грн/л. Дизельне паливо на цих АЗС зросло на 0,69 грн/л до 35,99 грн/л.

Середня ціна в країні бензину А-92 зросла на 23 коп за літр. Вартість склала 33,46 гривень. Бензин подорожчав на 21 коп за літр - до 34,36 грн/л, а дизельне паливо на 16 коп за літр - до 33,60 грн/л.

Нові розрахункові ціни середньої вартості бензину і дизельного пального від Мінекономіки, від яких АЗС зможуть встановлювати свою націнку.

При цьому ціна на пальне не може бути вище 36,75 гривні за літр бензину; 36,07 гривні за літр ДП.

Керівник EXANTE Україна Володимир Позній каже, що підвищення ціни на нафтопродукти пов'язане з тим, що попит випереджає виробництво в силу того, що економіка оговтується від пандемії.

Так, на 15 лютого вартість нафти досягла нового максимуму - 96,24 дол. за барель.

Крім того, на підвищення ціни впливає зниження світових запасів нафти; загострення ситуації навколо захворюваності омікроном; холод в США, стимулюючий попит; висока ціна на газ, що змушує підприємства переходити на нафтопродукти.

Внаслідок дорожчає бензин і всі продукти, вироблені на нафті. А це веде до зростання рівня інфляції і, як наслідок, зниження рівня життя.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні все більше дорожчають соціальні товари.

Також Hyser повідомляв, що в Україні зникнуть всі заправки найбільшої мережі АЗС.

Нагадаємо, що українцям радять терміново запастися бензином.