Українським автомобілістам розповіли про деякі нюанси фіксації порушень "фантомами"

25 січня на столичних дорогах почали патрулювати приховані поліцейські автомобілі "фантом". Вони обладнані технікою, яка фіксує одночасно до 50 цілей, що рухаються як в попутному, так і зустрічному напрямку. Про це повідомляє iнформаційний портал "РБК-Україна".

У Патрульній поліції запевняють, що всі "фантоми" сертифіковані і законно фіксрруют порушення ПДР, однак після перших адміністративних тверджень на основі відео, записаних "фантомами" у автомобілістів з'явилися сумніви.

Адвокат і співзасновник проекту "Київ Автомобільний" Юрій Прохода пояснив, що в українських законах працює правова колізія. Відповідно до Закону Про Національну поліцію інформація про автоматичну фото - і відеозйомку повинна розташовуватися на видному місці, в той час як концепція "фантомів" подібного в принципі не має на увазі.

Поки що такі машини можуть фіксувати тільки перевищення швидкісного обмеження. При перевищенні швидкості на 20-50 км/год штраф становить 340 гривень і більше, при більш радикальному перевищенні штраф складе 1700 гривень.

Якщо оплачувати штраф протягом перших 10 днів після винесення рішення, то це можна зробити зі знижкою в 50%. При цьому варто враховувати, що фантоми мають право патрулювати тільки ділянки доріг, позначені знаками "5,76", які позначають фіксацію порушень в автоматичному режимі.

Крім того, "фантоми" можуть зупиняти автомобілі якщо зафіксують більш серйозні порушення з двох камер, тому і розміри штрафів можуть бути більш серйозними. Зупинити, наприклад, можуть за проїзд на червоне світло світлофора або розворот через подвійну суцільну.

Оскарження штрафів, виписаних "фантомами" нічим не відрізняється від будь-якого іншого адміністративного Постанова. Це робиться протягом десяти днів після того, як порушника сповістять про штраф поштою, телефону месенджеру і так далі.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що перший український електрокар виїхав на дороги для тестів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у мережі нагадали, за що автолюбителі любили ЗАЗ-968М "Запорожець".

Також "Hyser" писав, що блогер протестував Tesla Model 3 і розповів про її переваги.